Pelješki most narušava odnose BiH i Hrvatske

GRADNJA Pelješkog mosta, čija je najava posljednjih tjedan dana pokrenula oštre reakcije u Bosni i Hercegovini, mogao bi ugroziti i skoro potpisivanje ugovora o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH, piše u utorak bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

"Najnoviji sukob oko gradnje mosta Komarno-Pelješac mogao bi ugroziti najavljeno potpisivanje ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, čiji su nacrt ljetos uskladili hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić", navodi se u članku pod nazivom "Pelješki most minira ugovor o dvojnom državljanstvu".

List podsjeća kako su Sanader i Terzić obećali da bi ugovor o dvojnom državljanstvu trebao službeno biti potpisan do kraja godine. "Ali sudeći po informacijama koje stižu od predstavnika pojedinih institucija vlasti Bosne i Hercegovine, to su najvjerojatnije neće dogoditi jer je gradnja Pelješkog mosta otvorila nove sukobe među susjedima", ističe Večernji list.

Nedavno Sanaderovo službeno otvaranje radova na gradnji mosta Komarno-Pelješac izazvalo je mnogo reakcija u BiH, u kojima se izražava protivljenje gradnji tog mosta jer će njegova visina od 35 metara, kako se upozorava, onemogućiti uplovljavanje većih brodova u teritorijalne vode Bosne i Hercegovine u Neumu. Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić je u vezi gradnje Pelješkog mosta zaprijetio "međunarodnom arbitražom kako bismo zaštitili interese BiH".

Bivši hrvatski premijer Ivica Račan nedavno je javno upozorio kako bi se gradnja Pelješkog mosta mogla pretvoriti u "Sanaderov Obrovac", aludirajući na skupu gradnju u Obrovcu, koja se pretvorila u jednoga od najvećih gubitaša na prostoru bivše Jugoslavije.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara