Pelješki most narušava odnose BiH i Hrvatske

Pelješki most narušava odnose BiH i Hrvatske

GRADNJA Pelješkog mosta, čija je najava posljednjih tjedan dana pokrenula oštre reakcije u Bosni i Hercegovini, mogao bi ugroziti i skoro potpisivanje ugovora o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH, piše u utorak bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

"Najnoviji sukob oko gradnje mosta Komarno-Pelješac mogao bi ugroziti najavljeno potpisivanje ugovora o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, čiji su nacrt ljetos uskladili hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić", navodi se u članku pod nazivom "Pelješki most minira ugovor o dvojnom državljanstvu".

List podsjeća kako su Sanader i Terzić obećali da bi ugovor o dvojnom državljanstvu trebao službeno biti potpisan do kraja godine. "Ali sudeći po informacijama koje stižu od predstavnika pojedinih institucija vlasti Bosne i Hercegovine, to su najvjerojatnije neće dogoditi jer je gradnja Pelješkog mosta otvorila nove sukobe među susjedima", ističe Večernji list.

Nedavno Sanaderovo službeno otvaranje radova na gradnji mosta Komarno-Pelješac izazvalo je mnogo reakcija u BiH, u kojima se izražava protivljenje gradnji tog mosta jer će njegova visina od 35 metara, kako se upozorava, onemogućiti uplovljavanje većih brodova u teritorijalne vode Bosne i Hercegovine u Neumu. Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić je u vezi gradnje Pelješkog mosta zaprijetio "međunarodnom arbitražom kako bismo zaštitili interese BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši hrvatski premijer Ivica Račan nedavno je javno upozorio kako bi se gradnja Pelješkog mosta mogla pretvoriti u "Sanaderov Obrovac", aludirajući na skupu gradnju u Obrovcu, koja se pretvorila u jednoga od najvećih gubitaša na prostoru bivše Jugoslavije.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara