Penava: HDZ je izjednačio Oluju sa zločinom u Gruborima, to je nacionalna izdaja

Penava: HDZ je izjednačio Oluju sa zločinom u Gruborima, to je nacionalna izdaja
Foto: Hina

SABORSKI zastupnik Domovinskog pokreta Ivan Penava premijera Andreja Plenkovića i vladu HDZ-a i SDSS-a optužio je za izdaju nacionalnih interesa i povjerenja hrvatskog naroda zbog, kako je kazao, izjednačavanja Oluje i zločina nad srpskim civilima u Gruborima.

“Svaka žrtva je žrtva i zaslužuje pijetet, međutim, s obzirom na sramotni dogovor osovine SDSS - HDZ i Plenković - Pupovac, koji je doveo do sramotne trgovine, smatram da je riječ o izdaji nacionalnih interesa i izdaji povjerenja hrvatskog naroda, čak i birača koji su dali povjerenje netom izabranoj vladi”, poručio je Penava na konferenciji za novinare u saboru.

"Kada govorimo o izjednačavanju Oluje kao oslobodilačke akcije i pojedinačnih zločina počinjenih u Gruborima izjednačavamo sustavno promišljen i izveden zločin fašističkog režima Slobodana Miloševića u vidu agresije na Hrvatsku i realizaciji plana Velike Srbije, o čemu je pravorijek u nekoliko navrata dao i Sud u Haagu, s pojedinačnim zločinima na koje hrvatska država nije imala utjecaj. Na nama je, kao normalnom društvu i državi, bilo i jeste procesuirati sve te zločine", smatra Penava.

Nažalost, koalicija HDZ-a i SDSS-a je stavila u istu ravan pobjedničku akciju Hrvatske vojske s jednim bezumnim činom u kojem je ubijeno pet nevinih staraca, dodao je.

Po njemu, riječ je o nacionalnoj izdaji zato što se ispunjava i jedan od ciljeva Memoranduma Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) koji vrlo jasno artikulira zadaću izjednačavanja krivnje za ratna zbivanja na području bivše države. Ovaj put, ustvrdio je, u režiji HDZ-a i Andreja Plenkovića, "sami smo, dovevši u ravan ova dva događaja, dali svima razloga da se raduju takvom razvoju događaja".

"Ministarstvo kulture pronalazi novce za Dnevnik Diane Budisavljević, a nema za filmove o Škabrnji, Blagi Zadri..."

"Najteže za sve nas je to što, pokušavajući to prikazati kao civilizacijski dokaz, Plenković i priča o relaksiranju odnosa sa Srbijom te se izbjegava suočiti s činjenicom da društvo u Srbiji kontinuirano izbjegava odgovornost za agresiju na Hrvatsku, BiH, Sloveniju", smatra Penava. 

"Plenković bi morao znati da je ta ista država otišla toliko daleko da je rehabilitirala četnički pokret i da su četnici legitimna postrojba u Republici Srbiji, a fotografije i četnička ikonografija sasvim legitimni na sportskim zbivanjima dok se fotografije Draže Mihailovića smatraju sasvim normalnim", istaknuo je. Naša, kako je kazao, "proeuropska" politika izbjegava doživjeti tu činjenicu realnom i priča neku unitarističku, projugoslovensku, proeuropsku priču.

"Plenkovićeva vlada nikada nije osudila JNA za zločine počinjene devedesetih na području Hrvatske i premijera nikada nećete čuti da je osudio Generalštab JNA. Dapače, vidjet ćete ih kao sponzore i financijere manifestacija poput Rijeka EPK 2020 na kojoj sponzoriraju ikonografiju bivše države i zvijezde petokrake, a Ministarstvo kulture uredno pronalazi novce za filmove poput Dnevnik Diane Budisavljević, dok, s druge strane, za filmove o Škabrnji, Vukovaru, Gavranu, Blagi Zadri nema ni novca ni sluha", naveo je Penava.

"Stigmatiziranje HOS-a treba ovih dana gledati u kontekstu Grubora i Oluje koja nam je u srži Ustava i vrijednosti koje baštinimo, u srži stvaranje hrvatske države, a Andrej Plenković si je uzeo za pravo trgovati tom vrhovnom vrijednošću, Domovinskim ratom i Olujom, i staviti na stol SDSS-u po principu 'vi nama dođite na Oluju, mi ćemo vama u Grubore'", poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara