Pentagon namjerava uspostaviti vlastitu špijunsku mrežu

PENTAGON planira sastaviti svoju vlastitu špijunsku mrežu koja će prikupljati informacije o teroristima i drugim vojnim ciljevima zadirući tako u tradicionalno područje CIA-e, piše u utorak Los Angeles Times.

Los Angeles Times piše, pozivajući se na dužnosnike Pentagona, da je cilj uspostaviti mrežu operativaca sposobnih za obavljanje široke lepeze zadataka, od izviđanja za vojne operacije do dugotrajnog tajnog djelovanja kao što to već rade agenti američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Program uspostave mreže će obaviti Obavještajna agencija ministarstva obrane (DIA), a mogle bi proći godine dok ne dostigne brojčanu veličinu od nekoliko stotina agenata.

Pentagon ponajviše želi svoju obavještajnu mrežu potaknut frustracijama zbog ovisnosti vojske o CIA-i u početnim fazama rata u Afganistanu, piše list. Razlog je također briga da je premali broj agenata CIA-e raspoređenih u svijetu i da oni nisu usmjereni na obavještajne podatke koji trebaju vojsci.

Razlog širenja špijunskih aktivnosti Pentagona mnogi vide i u nezadovoljstvu ministra obrane Donalda Rumsfelda rezultatima obavještajnih agencija u pronalaženju pripadnika al Qaede kao i nedostatku informacija o biološkom i kemijskom oružju u Iraku.

Zabrinutost analitičara izaziva prije svega povezivanje prikupljanja informacija i izvođenja operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Postoji institucionalna zabrinutost smještanjem obavještajnih funkcija u agenciju koja je orijentirana na izvođenje misija´, navodi list mišljenje Stevena Aftergooda, analitičara obavještajne politike u Savezu američkih znanstvenika.

Mada CIA i sama sve više izvodi svoje vlastite paravojne operacije, njezina temeljna misija je da nepristrano prikuplja obavještajne podatke kako bi informirala političare, dok Pentagon postoji da bi izvodio operacije.

Parafrazirajući staru izreku Aftergood kaže, ´kada imate Stealth lovac, sve izgleda kao meta´.

Gužva može nastati i ako se vojska počne natjecati s CIA-om oko mjesta u američkim veleposlanstvima ili drugim drugim prikrivenim aranžmanima na svjetskim žarišnim točkama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara