Peruško kaže da ne zna tko su vjerovnici koji se protive nagodbi

Peruško kaže da ne zna tko su vjerovnici koji se protive nagodbi
Foto: Igor Soban/PIXSELL

IZVANREDNI povjerenik Agrokora Fabris Peruško ocijenio je, nakon što je izglasana nagodba vjerovnika Agrokora, kako je velik uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije te kako će se, nakon pravomoćnosti rješenja o nagodbi, započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. 

>> Izglasana nagodba za Agrokor

"Danas je doista veliki dan za Agrokor. Cilj izvanredne uprave je bio postići nagodbu koju će izglasati većina vjerovnika, u roku propisanom zakonom i tome smo uspjeli. Time smo postupak izvanredne uprave doveli gotovo do samoga kraja", izjava je Peruška koja se prenosi u priopćenju Agrokora o nagodbi. 

U izjavi koja se prenosi u priopćenju Agrokora Peruško je zahvalio svim vjerovnicima "koji su iskoristili priliku koju im je pružio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku da spase dio od više desetaka milijardi kuna koje su posudili Agrokoru odnosno investirali u Agrokor pod bivšom upravom".

Zahvalio je i svim zaposlenicima Agrokora i njegovih kompanija koji su u teškim okolnostima odgovorno radili svoj posao, svim ostalim dionicima koji su aktivno sudjelovali u tom zahtjevnom i kompleksnom procesu, a posebno članovima Privremenog vjerovničkog vijeća "koji su učinili sve što je ljudski bilo moguće da se, uza sve gubitke koje su svi pretrpjeli, dođe do zajednički prihvatljivog rješenja".

"Veliki je uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posljedice na gospodarstvo u Hrvatskoj i u regiji. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije prelio na gospodarstvo Hrvatske", ističe Peruško.

Naglašava i kako je, zahvaljujući odgovornosti vjerovnika, pred kompanijom nova budućnost. "Današnjim činom Agrokor ulazi u završnu fazu punog prelaska u ruke onih kojima je bio dužan novce koje nije mogao vratiti i za njegovu budućnost oni preuzimaju punu odgovornost kao budući vlasnici", rekao je.

Izvanredni povjerenik ističe i kako slijedi razdoblje u kojem se mora dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega će se započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. "To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen", kaže Peruško.

Ističe i da gotovo sve Agrokorove operativne kompanije danas imaju dobre poslovne rezultate koji premašuju planove i iznad su očekivanja. ''Pred nama je sezona, a izvanredna uprava će učiniti sve da rezultati imaju uzlaznu putanju, kako bi novim vlasnicima na upravljanje bila predana što uspješnija nova struktura kompanije'', rekao je.

"Osobito smo ponosni što je već tijekom ovog postupka započela velika strukturna promjena Agrokora i svih njegovih kompanija koje nisu više generator nelikvidnosti i loših praksa korporativnog upravljanja. Pokrenuli smo tu promjenu i inzistirat ćemo na daljnjem podizanju kvalitete i odgovornosti u upravljanju što će se sigurno odraziti i na sve one koji su poslovanjem vezani na Agrokor i imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo u cjelini", izjavio je Peruško u priopćenju koje je Agrokor objavio po izglasavanju nagodbe. 

Iz Agrokora ističu kako oko 7300 stranica teksta nagodbe i pratećih priloga predstavlja dogovor kojim vjerovnici rješavaju problem koji je svojim poslovanjem prouzročio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Ujedno, ona predstavlja održivo rješenje u jednom od najzahtjevnijih financijskih restrukturiranja trenutno u svijetu, smatraju u Agrokoru.

"Nadam se da će Agrokorom upravljati bitno kvalitetnije i odgovornije od dosadašnjeg većinskog vlasnika, kao i da je ovo prva i zadnja primjena Zakona o postupku izvanredne uprave u Hrvatskoj", ističe izvanredni povjerenik.

Vidaković: Sada slijedi najteži dio

Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković izjavila je kako je ishod glasanja o nagodbi za dobavljače očekivan te kako nakon izglasavanja nagodbe slijedi zahtjevna faza njene primjene.

''Očekivala sam ovaj postotak, jer kroz punomoći koje smo dobili u udruzi mogli smo predvidjeti koji će biti rezultat'', rekla je Vidaković u izjavi za novinare nakon što su vjerovnici na sudskom ročištu izglasali nagodbu u sklopu izvanredne uprave u Agrokoru.

Upitana kakva su njezina očekivanja za dalje, odgovorila je da je završena dosta naporna faza, a slijedi vrlo značajna faza implementacije, kako bi se provelo ono što je dogovoreno, bilo da je riječ o naplati graničnog duga ili zastupljenosti na Konzumovim policama što je, kako je rekla, dobavljačima vrlo važno.

"Važne su nam i proizvodne kompanije, jer je to naš domaći proizvod pa nam je oporavak itekako bitan", rekla je Vidaković.

Na pitanje kakav odnos snaga očekuje u budućem vlasništvu odnosno jesu li dobavljači zainteresirani za povećanje svoga udjela u Agrokorovim kompanijama odgovorila je kako se do sada uvijek razgovaralo o tome da se te kompanije najprije osposobe i tržišno podignu te da će o svemu presuditi ponuda i potražnja tj. tržište.

Na pitanje je li je strah da novi vlasnici neće potencijalno poštovati sve elemente ugovora koji su postigli s dobavljačima, odvratila je kako u to ne vjeruje, ali da dobavljači i u tom slučaju imaju osigurane mehanizme zaštite svojih interesa.

"Nagodba je čak predvidjela i to da se za potencijalnu prodaju Konzuma mora dobiti suglasnost dobavljača", rekla je i dodala kako se "apsolutno ne boji jer su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli ako se ne bi ispunilo ono što je dogovoreno''.

Istaknula je pri tome da su dogovoreni tržišni udjeli u Konzumu za sljedećih pet godina.

Upitana smatra li da bi bilo dobro kada bi Agrokor što dulje ostao jedna funkcionalna cjelina te strahuje li od prodaje pojedinih njegovih dijelova odvratila je da o tome nije moguće odlučiti jednostrano te da će se čak i za upravljanje kompanijom morati postići konsenzus.

Na opasku da to neće biti lako, uzvratila je kako mnogi nisu vjerovali ni da će biti izglasana nagodba.

"Interesi su nešto što spaja ili razdvaja, a ja mislim da će u ovom slučaju spojiti", rekla je Vidaković.

Naglasila je kako smatra da u ovom trenutku Agrokor svakako treba ostati jedinstven sustav.

Ponovila je kako slijedi najzahtjevnija dionica, u kojoj slijedi prijenos poslovnih cjelina i imovine na novo društvo.

Upitana za poruku Adrisu, koji nije glasao za nagodbu, odgovorila je kako su oni "dragi kolege" i "dragi dobavljači" koji su svoje interese odlučili braniti na drukčiji način te kako misli da "oni najbolje znaju što je za njih dobro".

Japunčić: Protiv se glasovalo iz pragmatičnih razloga

Financijski savjetnik za određenu grupu dobavljača i određene vlasnike dužničkih vrijednosnica Hrvoje Japunčić kazao je da određeni vjerovnici nisu glasali za nagodbu prvenstveno iz pragmatičkih razloga, odnosno nezadovoljstva koliko su dosad plaćeni i koliko će biti u budućnosti, kao i koliki će biti njihov vlasnički udjel u novom Agrokoru.

Napominje da svi koji su glasali protiv imaju zakonski rok od 15 dana da podnesu tužbu, nakon čega prvo slijedi rješenje Trgovačkog suda, nakon čega se ide na Visoki trgovački sud, tako da se "tamo negdje oko 10. mjeseca očekuje puna pravomoćnost".

Kada je riječ o operativnom poslovanju Agrokora do tada, vjeruje da će ljetna sezona doprinijeti daljnjoj opstojnosti grupe.

Upitan o procjeni toga hoće li Agrokor nastaviti poslovati kao jedna cjelina te postoji li takav dogovor među ključnim novim vlasnicima, Japunčić je kazao da je po njegovu, i mišljenju dijela stručne javnosti, bolje da Agrokor ostane grupa.

Ako se u budućnosti cijeli biznis restrukturira i postavi na još bolje noge bit će bolja i buduća evaluacija i u slučaju prodaje postići će se veća vrijednost nego u pojedinačnoj prodaji, kazao je Japunčić.

Najveće ročište u povijesti

Nagodba vjerovnika Agrokora izglasana s 80,20 posto ukupnih tražbina, odnosno s 27,06 milijardi kuna od 33,76 milijardi kuna ukupnih tražbina. 

Nagodba je izglasana danas na ročištu održanom u Košarkaškom centru Dražen Petrović, a sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika. Nakon objave nagodbe na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu slijedi rok od osam dana u kojem se mogu podnijeti žalbe Visokom trgovačkom sudu, a po završetku žalbenog postupka nagodba će postati pravomoćna. 

Više od 5700 vjerovnika Agrokora u postupku je prijavilo gotovo 58 milijardi kuna tražbina. U pregovore o nagodbi bili su uključeni predstavnici svih vjerovnika - od velikih inozemnih i domaćih kreditora preko hrvatskih i stranih dobavljača do predstavnika malih i mikro poduzeća i OPG-ova.

Prvi prijedlog nacrta plana nagodbe je vjerovnicima i javnosti prezentiran u prosincu prošle godine, nakon čega su započeli šestomjesečni pregovori i konzultacije svih vjerovnika oko prijedloga nagodbe i modela namirenja vjerovnika (EPM).

Načelni sporazum o svim ključnim strukturnim elementima nagodbe donesen je 10. travnja 2018., a na sjednici održanoj 19. lipnja 2018. godine članovi Privremenog vjerovničkog vijeća jednoglasno su prihvatili prijedlog nagodbe između dužnika i svih vjerovnika.

Taj su prijedlog danas većinom glasova prihvatili vjerovnici Agrokora. Pravomoćnost nagodbe očekuje se po odluci Visokog trgovačkog suda, podsjećaju iz Agrokora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara