Pet SDP-ovih gradonačelnika pisalo članovima: "Jedina smo brana od nazadnjaka, moramo biti snažni"

Pet SDP-ovih gradonačelnika pisalo članovima: "Jedina smo brana od nazadnjaka, moramo biti snažni"

Foto:Hina, Screenshot: Index

PET SDP-ovih gradonačelnika - Kristina Ikić Baniček iz Siska, Vili Bassanese iz Umaga, Stjepan Kovač iz Čakovca, Mišel Jakšić iz Koprivnice i Dubravko Bilić iz Ludbrega - članstvu su se obratili otvorenim pismom.

Index je u posjedu pisma u kojem komentiraju situaciju u SDP-u, a u kojem tvrde da je njihova stranka jedina brana nazadnjačkim temama i idejama.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"SDP i Hrvatska zaslužuju bolje!

Socijaldemokratska partija Hrvatske svoje djelovanje i rad među građanima Republike Hrvatske temeljila je uvijek na bogatom demokratskom unutarnjem dijalogu i transparentnom i pravednom sustavu izbora svog vodstva i upravljačkih tijela te iskrenom i odgovornom komuniciranju s građanima. Zahvaljujući dosljednoj primjeni najviših demokratskih standarda uživali smo i ugled u javnosti te predstavljali pozitivan uzor, kojem druge političke opcije nisu mogle konkurirati.

Nažalost, tu slavnu tradiciju i pozitivnu praksu svojim djelovanjem zlouporabili su neki članovi SDP-a, koji pripadaju najužem vodstvu naše stranke. Svaka minuta ili sekunda provedena u razgovoru s novinarima koja je potrošena na javnu unutarstranačku raspravu, a ne kritiku pogrešnog smjera u kojem Hrvatsku vodi aktualna vlast pod vodstvom HDZ-a je promašaj i pogreška tragičnih razmjera. Neprihvatljivo je stranačke kolege javno prozivati i tjerati iz stranke kao višak. SDP je kao stranka izgrađen na postulatu da nitko u našem društvu nije višak nego sastavni dio cjeline koji nas sve zajedno obogaćuje i to pravilo moramo primijeniti na sebe jednako kao i na sve druge, pogotovo one obespravljene i zakinute bezobzirnom i nezainteresiranom vlašću.

Pozivamo predsjednika, sve članove Predsjedništva i naše zastupnike u Hrvatskom saboru da iskoriste stranačka tijela i forume i među svojim drugovima iskažu svoje mišljenje o budućnosti socijaldemokracije u Hrvatskoj i smjeru kojim naša zajednička partija mora ići u budućnosti, a da javnu pozornicu i svjetla reflektora iskoriste za promoviranje naših ideja i stavova o pravednijem i poštenijem društvu koje zajednički želimo graditi, kao i za javno prozivanje konkurenata koji takvo solidarno i egalitarno društvo žele poništiti. Politika se živi s ljudima i među ljudima. Spustite se iz oblaka među nas, obične članove, simpatizere, birače i poslušajte što govorimo.

"SDP je jedina alternativa nazadnjačkim idejama"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je jedina alternativa nazadnjačkim idejama, grupama i strankama koje žive u 1941. godini i koji bi dosegnute društvene standarde i prava vratili jedno stoljeće unatrag. To ćemo moći i dalje biti samo ako snažni i okupljeni ustrajemo na idejama pravednosti i pravde, građanskih i ljudskih sloboda i jednakih šansi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i pravu na rad. Mi moramo biti stranka koja će ukazivati na sve nepodopštine i loše politike i odluke HDZ-a koji nas umjesto na razvijeni i napredni Zapad sve više udaljava od njega.

SDP mora pokrenuti promjene u našoj zemlji. To ćemo moći samo onda ako smo snažni, dobro organizirani i uspješno vođeni. SDP mora pokrenuti one promjene koje će u fokus staviti obrazovanje, zapošljavanje, inovacije i ulaganje u nove tehnologije. Mi smo ona snaga koja mora pokrenuti i pitanja od kojih bježi HDZ: teritorijalni preustroj zemlje, promjene u sustavu obrazovanja, zdravstva, javne uprave i javnih poduzeća. Mi se moramo boriti za veće plaće zaposlenih i prava trenutno nezaposlenih jer se za one druge koji ne žive od svoga rada već 27 godina bori HDZ.

To su ona pitanja na koja SDP mora dati odgovor. To su ona pitanja koja će zaustaviti iseljavanje naših obitelji i osigurati nam opstanak kao države i društva. Takav SDP koji će okupljati najprije sve svoje članice i članove, a nikako ih dijeliti na "naše i vaše", simpatizere u svim slojevima društva je naš zajednički SDP. Te smo procese očekivali sa zadnjom izbornom  konvencijom, a ovi aktualni događaji pokazuju da nismo dobili tu promjenu koja je jednako potrebna nama članovima SDP-a, kao i građanima Hrvatske. Mi, gradonačelnice i gradonačelnici Čakovca, Koprivnice, Siska, Ludbrega, Umaga... pokazali smo da znamo kako se gradi i ide naprijed. Zasigurno do rezultata nismo došli javnim prozivanjem onih u svojim redovima s kojima se ne slažemo nego upravo obratno - okupljanjem i dijalogom.

Iskoristimo preostalo vrijeme do izvještajne konvencije za bogat i otvoren unutarnji dijalog, a javno plasirajmo politike i stavove za koje znamo da su ispravni i u interesu naših građana. Tako rade odgovorni članovi kojima je SDP na prvom mjestu. Nama, potpisanim članovima SDP-a je socijaldemokracija uvijek na prvom mjestu.

Živio SDP, živjela Hrvatska", stoji u pismu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara