Peticija učitelja: "Anonimno prijavljivanje nastavnika zagorčava nam život"

Peticija učitelja: "Anonimno prijavljivanje nastavnika zagorčava nam život"
Ilustracija: Pixsell/Sanjin Strukic

UČITELJI su danas od Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zatražili da ukine mogućnost njihovog anonimnog prijavljivanja u hrvatskim školama jer su te prijave, kako kažu, "najčešće neosnovane" i "zagorčavaju nam život".

Oni su Ministarstvu predali peticiju koju je tijekom tri mjeseca potpisalo više od 8100 učitelja i nastavnika, a koju su podržale sve nastavničke grupe i Sindikat Preporod.

"Na taj način želimo zaštititi dignitet učitelja i nastavnika te tražimo onemogućavanje anonimnog i često zlonamjernog korištenja instrumenata prijave nadležnim institucijama", rečeno je.

Rad pod pritiskom

Pokretačica peticije Tamara Šoić kazala je da Ministarstvu to ne bi trebao biti dramatičan i skup potez, a da bi njima to mnogo značilo jer su, kaže, izloženi da ih svatko u svakom trenutku može prijaviti "za bilo što".

"Uvukao se strah i pod takvim pritiskom je teško raditi", dodala je.

Suorganizator Ivan Plantić napomenuo je da učitelji nisu protiv toga da se kontrolira kako oni rade, ali da bi onaj tko smatra da ne rade dobro iza svojih stavova trebao stati imenom i prezimenom.

Anonimno prijavljivanje učitelja

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić smatra kako je ovo dobar trenutak da se usvoji prijedlog jer Škola za život kreće s većim stupnjem autonomije učitelja i nastavnika, koji bi mogao postati upitan pod brojnim prijavama.

On je podsjetio da je ovo ljeto mijenjan zakon o prosvjetnoj inspekciji te da je to je bila zgodna prilika da se intervenira, ali da Ministarstvo, koje je znalo za potpise, nije pokazalo interes za takvo rješenje.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćili su potom da je ondje održan sastanak s predstavnicima peticije za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama.

Skora izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji

Predstavnike peticije primili su državna tajnica Branka Ramljak te pomoćnici ministrice Lidija Kralj i Vlado Prskalo.

Ministarstvo obrazovanja priopćilo je kako će se zahtjevi predstavnika razmotriti u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je novinarima nakon predstavljanja preventivne akcije Poštujte naše znakove rekla da će povjerenstvo koje radi na tom zakonu razmotriti argumente za i protiv.

"Nakon toga će se i tijekom javnog savjetovanja naći rješenje koje mora s jedne strane omogućiti nadzor, a s druge zaštititi nastavnike od nekorektnih i neutemeljenih prijava", izjavila je Divjak.

U priopćenju MZO ističe da očekuje široku javnu raspravu po tom pitanju te apelira na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da se jave s konstruktivnim prijedlozima u cilju što boljeg zakonskog rješenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara