"Piccolo" o Mesićevoj izjavi

TRŠĆANSKI list ´Piccolo´ piše danas o izjavi hrvatskog predsjednika Stipe Mesića u Splitu o proglašenju gospodarskog pojasa, kao o ´šokantnom prijedlogu´.

Prenosi se kako Mesić predlaže Italiji ukidanje međunarodnih voda i podjelu Jadrana, te kako bi eventualni dogovor između Rima i Zagreba razrješio i pitanje Piranskog zaljeva sa Slovenijom. ´Piccolo´ prenosi kako su ideje o proglašenju gospodarskog pojasa ´do sada bile pokretane s hrvatske ekstremne desnice´, te bez obzira što je kazao da govori ´u osobno ime´, Mesićeva je izjava ´eksplodirala kao bomba´.

S podjelom Jadrana ´Hrvatska bi dobila dio mora s najviše ribe u kojem se više ne bi smjele ni približiti ribarice drugih zemalja ako o tome ne bi bili prethodno načinjeni bilateralni ugovori´, piše ´Piccolo´. List procjenjuje kako ta izjava zasigurno ´neće smanjiti napetosti između hrvatskih i slovenskih ribara u Piranskom zaljevu´.

Gospodarski pojas uključuje i podmorje, a u sredini Jadrana ima plinskih nalazišta. To povlačenje granice bi, po ocjeni tršćanskog lista, bila zarada za Hrvatsku. ´Rim i Zagreb su službeno, prema nekim izvorima u Farnesini (talijansko ministarstvo vanjskih poslova), samo dotakli ta pitanja i talijanska strana koči hrvatske strasti, jer ne bi... imala što dobiti´, zaključuje ´Piccolo´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara