Picula i Kukan o bilateralnim odnosima i putu prema EU

HRVATSKA i Slovačka prijateljske su zemlje koje uspješno politički i gospodarski surađuju, ocijenili su u utorak hrvatski i slovački ministri vanjskih poslova Tonino Picula i Eudard Kukan.

"Budućnost nam je zajednička, a to su euroatlantske integracije", izjavio je Kukan, drugoga dana posjeta Hrvatskoj.

Dodao je da je Slovačka, koja je potpisala Sporazum o pristupanju Europskoj uniji (EU), spremna pomoći Hrvatskoj na putu u EU i NATO.

Picula je ocijenio da odnosi dviju zemalja imaju dobru političku tradiciju, zbog jednakih vanjskopolitičkih ciljeva.

"U političkim odnosima nema otvorenih pitanja, no postoji mogućnost unapređenja gospodarskih odnosa", rekao je hrvatski ministar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i Slovačka potpisale su više od 60 međudržavnih sporazuma, bilježe robnu razmjenu od 112 milijuna dolara, a Hrvatsku na godinu posjeti 200.000 slovačkih turista.

Bolja gospodarska suradnja moguća je u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i prometu. No, na gospodarstvenicima je da iskoriste povoljne političke odnose, smatraju dvojica ministara.

Kukan bi se tijekom dana trebao sastati i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, i predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara