Picula i Ashdown o "europskoj dimenziji suradnje" dviju država

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula i Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Asdown razgovarali su u utorak, prije svega, o "europskoj dimenziji suradnje" dviju država i borbi protiv organiziranog kriminala, rečeno je u kraćim izjavama dvojice dužnosnika.

"Razgovarali smo ponajprije o europskoj dimenziji suradnje... o tome kako Hrvatska može pomoći BiH u transferu državne administracije", rekao je Picula, ističući da se "reforme tranzicije nigdje ne odvijaju u tako teškim okolnostima kao u BiH".

Ashdown je ocijenio da je "napredak koji je Hrvatska postigla na području europskih integracije izazvala oduševljenje na cijelom Balkanu i međunarodnoj zajednici".

"Odlučnost i usredotočenost s kojom hrvatska Vlada pristupa pitanju europskih integracija je, po mom mišljenu, model koji bi i drugi trebali razmotriti", rekao je Ashdown.

S ministrom Piculom je, kako se izrazio, razgovarao o "lekcijama koje iz hrvatskog primjera mogu izvući i druge zemlje zapadnog Balkana, a ponajprije BiH".

Da bi se došlo do cilja, a BiH je 2009. godinu odredila kao datum pridruženja EU, "moramo proučiti mehanizme, strukture, odlučnost i političku volju koju, u ostvarivanju svog cilja, primjenjuje hrvatska Vlada", dodao je Ashdown, posebice ističući važnost uspostave "institucionalnih okvira".

Pozdravio je i svaku pomoć koju Hrvatska, u tom smislu, može dati BiH.

Borba protiv organiziranog kriminala druga je važna tema koje su se dotaknula dvojica visokih dužnosnika. Hrvatski ministar poseban je naglasak stavio na suradnju graničnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne postoji regionalna trgovinska, gospodarska ili politička zona, ali na Balkanu postoji regionalni prostor organiziranog kriminala", upozorio je Ashdown.

"Organizirani kriminal ne priznaje etničku pripadnost, a naše granice organiziranom kriminalu služe kao utočišta", dodao je.

Kako bi se regija učinkovita borila protiv organiziranog kriminala, Ashdown u prvi plan, kao i ministar Picula, kao ključnu točku stavlja prekograničnu suradnju.

Izrazio je mišljenje da upravo organizirani kriminal predstavlja najveću prijetnju Europi.

Ashdown se vrlo pohvalno izazio o stajalištu Hrvatske prema politici u BiH, ocijenivši da se radi o "jednom od temeljnih stupova na kojima se temelje naši potezi prema reformama, stabilnosti i putu prema Europi".

Po pitanju izbjeglica, Picula i Ashdown su su se složili da se taj problem mora riješavati bilateralno pa i trilateralno. Ashdown je najavio da će brigu o tom pitanju krajem godine od međunarodne zajednice preuzeti vlasti BiH.

(Hina) vk sdZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara