Picula na Općoj skupštini UN-a o borbi Hrvatske protiv AIDS-a

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula rekao je u ponedjeljak Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) kako je potrebno pojačati borbu protiv HIV/AIDS-a u svijetu i naveo kako je Hrvatska poduzela niz mjera za prevenciju i suzbijanje te opasne bolesti.

Govoreći na dijelu 58. zasjedanja Opće skupštine UN-a posvećenoj HIV/AIDS-u Picula je kazao kao su mjere koje su dosad poduzele zemlje u svijetu protiv HIV/AIDS-a još uvijek nedovoljne da bi suzbile negativne posljedice epidemije, te da bi još mnogo trebalo učiniti u borbi protiv te moderne pošasti.

Picula je kazao kako je Hrvatska u cjelovitom pristupu borbe HIV/AIDS-a donijela Nacionalni program za zaštitu od te bolesti i poduzela niz mjera u suzbijanju infekcije i u liječenju već oboljelih.

"Mada je u Hrvatskoj zabilježeno manje od 300 slučajeva infekcije HIV-om, mi smo u potpunosti svjesni činjenice da Istočna Europa i Azija imaju najbrži rast epidemije HIV-a u svijetu", rekao je ministar Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zato se hrvatska Vlada usredotočuje na politiku i strategije koje će dići svijest javnosti o problemu HIV/AIDS-a, istodobno nastojeći agažirati civilno društvo u nacionalnom odgovoru na epidemiju".

Hrvatski ministar je rekao kako se u Hrvatskoj organiziraju kampanje osvještavanja javnosti o opasnostima od HIV/AIDS-a, te da preventivni programi uključuju zamjenu igala za narkomane, savjetovanje, te programe obrazovanja i propagande.

Picula je napomenuo kako Hrvatska Vlada u suzbijanju HIV/AIDS-a surađuje s domaćim nevladinim organizacijama i međunarodnim organizacijama poput UN-a i Svjetske banke.

On je izvijestio kako će od ove jeseni u suradnji sa UN-ovom Svjetskom zdrastvenom organizacijom (WHO) Zagreb postati jedan od tri Centra znanja za središnju i jugoistočnu Europu. Taj Centar će se usmjeriti na prevenciju i razvoj HIV/AIDS-a u regiji, gdje, prema WHO-u, više od trećine slučajeva AIDS-a ostaje neprijavljeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara