Picula sa Svilanovićem o poboljšanju odnosa Hrvatske i SCG

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović konstatirali su u ponedjeljak u New Yorku kako Hrvatska i SCG uspješno riješavaju otvorena pitanja između dviju zemalja, te da bi u narednih mjesec i pol dana trebali nastaviti razgovore o međusobnoj granici na sjeveru.

Picula se u ponedjeljak susreo u New Yorku sa Svilanovićem na rubu 58. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Ministar Picula je rekao hrvatskim novinaraima da su on i Svilanović konstatirali kako su Zagreb i Beograd u proteklih godinu dana bili uspješni u rješavanju većine pitanja koji opterećuju međusobne odnose Hrvatske i Srbije i Crne Gore, ali da su neka pitanja "još uvijek obveza dviju zemalja da ih pokušaju riješiti u najkraćem vremenu".

Picula je kazao kako je Svilanović rekao da su riječi isprike predsjednika SCG Svetozara Marovića i odgovor hrvatskog predsjednika stjepana Mesića tijekom nedavnog Mesićeva posjeta Beogradu povoljno primljene.

Trend pozitivog razvitka odnosa između dviju zemalja treba nastaviti i dalje, unatoč predstojećim hrvatskim parlamentarnim izborima, koji vjerovatno neće otvoriti prostor za jače vanjskopolitičke inicijative, rekao je Picula.

On očekuje da će u narednih mjesec i pol dana Hrvatska i SCG pokušati nastaviti razgovore o granici na sjeveru na području Dunava i nekim eventualnim potezima nastojati barem pridonijeti atmosferi boljeg razumijevanja.

Picula nije želio reći koji bi to potezi mogli biti, ali je naglasio da je zaključak razgovora sa Svilanovićem da se zbog predstojećih hrvatskih izbora dvije zemlje ne bi trebale "uspavati i čekati radoblje nakon izbora".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara