Picula se kandidira za predsjednika SDP-a

URED za odnose s javnošću SDP-a poslao je priopćenje medijima u kojem je obznanio da će se Tonino Picula, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i bivši ministar vanjskih poslova u koalicijskoj vladi, kandidirati za mjesto predsjednika stranke.

Picula će kandidaturu javno objaviti sutra, 25. travnja, u podne, na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Time je Picula drugi SDP-ovac koji je najavio svoju kandidaturu, nakon Zorana Milanovića, koji je isto učinio u subotu, 21. travnja, na izvanrednoj sjednici Glavnog odbora stranke.

Time SDP ulazi u borbu za mjesto predsjednika stranke, za koje su se dosad kao mogući izgledni kandidati spominjali samo Željka Antunović, koja još nije najavila svoju kandidaturu, rekavši kako će to, ako bude napravila, napraviti u pravo vrijeme, i Milanović, za kojeg se šuškalo da je favorit Ivice Račana za svog nasljednika.

Picula je jedan od istaknutijih i utjecajnijih ljudi u SDP-u, a diljem svoje karijere u stranci usko je surađivao s Račanom i imao njegovo povjerenje. Rođen je 31. kolovoza 1961. u Malom Lošinju, diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gradonačelnik je Velike Gorice, a osim mjesta predsjednika Glavnog odbora SDP-a, također je voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Za Piculu je Zdravko Tomac, bivši SDP-ovac i jedna od ikona socijaldemokracije u Hrvatskoj, 11. 4. u "Otvorenom", kad je na SDP nakon Račanove ostavke bila usmjerena ogromna pažnja, rekao da ga se ne treba podcijeniti kao mogućeg kvalitetnog kandidata za mjesto predsjednika.

J.D.
Foto: I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara