Picula u madridu na sastanku NATO-a i partnerskih zemalja

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula stigao je u utorak u Madrid na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATOa i partnerskih zemalja kako bi podsjetio na rezultate koje je Hrvatska postigla na putu prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

"Naglasak ću staviti na nastavak reforme oružanih snaga koja je neodvojiva od procesa demokratizacije", rekao je ministar Picula po dolasku u Madrid.

On je takoder kazao da ce svoje sugovornike izvijestiti i o naporima koje Hrvatska poduzima u stabilizaciji cijele regije.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske s EU i NATO-om, Picula je istaknuo da je "nužno i moguće zadržati partnerstvo i EU i NATO-a."

"Hrvatska jos mora podosta napraviti ne samo da osigura clanstvo u te dvije organizacije već i da dovrši proces tranzicije, a to nije bilo moguće napraviti ni prije ni sada bez partnerstva s EU i NATO-om", pojasnio je Picula.

Govoreći o podijeli izmedu te dvije organizacije oko rata u Iraku, Picula je mišljenja da je ona na najboljem putu da se prevlada, te je, kako se izrazio, "Hrvatskoj lakše razmišljati o nekom mogućem angažmanu u Iraku, jer za to postoji podloga u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a".

"Otvaraju se vrata za sudjelovanje hrvatskih snaga u Iraku, no o obimu i detaljima treba politički odlučiti na adekvatnoj razini", rekao je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Picula je dolazak u Madrid iskoristio za kratki bilateralni susret s nizozemskim kolegom Jaapom Hoopom Schefferom, čija zemlja predsjeda OESS-om.

Dvojica dužnosnika su razgovaral o povratku izbjeglica, a hrvatski ministar je najavio rješavanje problema sa stanarskim pravima putem državnih subvencija. U kratkom se susretu spomenula i suradnja s Haškim sudom.

Ono što je za Hrvatsku važno jest činjenica da je Nizozemska ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ali ga još nije notificirala.

Hrvatskog ministra u srijedu, drugog dana summita, očekuje sastanak Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC) na kojem će sudjelovati u raspravi o demokratskim promjenama i njihovom doprinosu stabilnosti u euroatlantskom području.

EAPC je multilateralni forum na kojem 19 članica NATO-a i 27 partnerskih zemalja raspravlja o političkim pitanjima i pitanjima vezanim uz politiku sigurnosti. Hrvatska je EAPC-u pristupila u svibnju 2000. godine u Firenci.(Hina) vk sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara