Picula na ministarskom sastanku NATO-a u Madridu

MINISTRI vanjskih poslova Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) te ministri zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, među kojima je i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, sastaju se u utorak i srijedu u Madridu kako bi se prvenstveno osvrnuli na provedbu odluka donesenih na summitu u Pragu u studenom 2002. godine.

Na dnevnom redu će se naći jačanje suradnje s Europskom unijom, preuzimanje zapovjedništva nad mirovnim snagama u Afganistanu (ISAF) i pomoć NATO-a Poljskoj u vođenju misije u Iraku.

Ministar Picula će u srijedu, drugog dana madridskog sastanka, rezerviranog za zemlje koje nisu članice NATO-a, sudjelovati u raspravi o demokratskim promjenama i njihovom doprinosu stabilnosti u euroatlantskom području.

Kako NATO sa zemljama izvan Saveza partnerske bilateralne i multilateralne odnose gradi kroz razna konzultativna tijela, tako će i ministar Picula govoriti u okviru zasjedanja Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EAPC je multilateralni forum na kojem članice NATO-a i zemlje partneri raspravljaju o političkim pitanjima i pitanjima vezanim uz politiku sigurnosti. Trenutno broji 46 članica: 19 zemalja NATO-a i 27 partnerskih zemalja, a oformljen je 1997. godine kao nastavak Sjevernoatlantskog vijeća za suradnju.

Političku srž EAPC-a čine redovite konzultacije o izgradnji transparentnosti i povjerenja putem zajedničkih aktivnosti. Te su aktivnosti razrađene Akcijskim planom EAPC, Radnim programom Partnerstva za mir i Individualnim partnerskim programima.

Sve članice EAPC su i članice Partnerstva za mir (PfP). Sudjelovanje u PfP-u je preduvjet i stepenica prema punopravnom članstvu u NATO-u. Hrvatska je sudionicom NATO-ovog programa Partnerstvo za mir i Euroatlantskog partnerskog vijeća postala 25. svibnja 2000. godine u Firenci kada je ministar Picula potpisao Okvirni dokument Partnerstva za mir.

Bilateralna suradnja Hrvatske i NATO-a obuhvaćena je Individualnim partnerskim programom (IPP). Države članice i partneri svake godine ponude niz aktivnosti koje se potom objedinjuju u zajednički Partnerski radni program (PWP). Svaka zemlja bira u kojim će aktivnostima - seminarima, tečajevima i vojnim vježbama - sudjelovati.

U okviru PWP-a Hrvatska je s NATO-om u svibnju prošle godine sudjelovala u vježbi obuzdavanja požara kao prirodnih katastrofa koje posebice pogađaju Sredozemlje. Za vježbu "Kroćenje zmaja - Dalmacija 2002" glavni tajnik NATO-a za sigurnosno ulaganje, logistiku i civilno planiranje u slučaju katastrofa Juan Martinez Esparza rekao je da se radi o "najvećoj vojno-civilnoj vježbi u kojoj je NATO sudjelovao".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara