Pijan kombijem uletio u krivi smjer na Istarskom ipsilonu

Pijan kombijem uletio u krivi smjer na Istarskom ipsilonu
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PROMETNA je policija prijavila 51-godišnjeg muškarca koji je pod utjecajem alkohola vozio u suprotnom smjeru na Istarskom ipsilonu.

Naime, u nedjelju oko 3:15 sati djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola su zaustavili 51-godišnjaka koji je upravljao teretnim vozilom Fiat Ducato, pulske registarske oznake, iz smjera Baderne prema Kanfanaru i to kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u zabranjenom smjeru i pod utjecajem alkohola od 1,94 promila.

Budući da su okolnosti ukazivale da će muškarac nastaviti s činjenjem prekršaja, uhićen je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i priveden na prekršajni sud, koji mu je odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana, javlja istarska policija.

Policijska uprava istarska upozorava vozače da se pridržavaju prometnih propisa i da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol. Također donosimo nekoliko savjeta kako postupiti u slučaju kada vozač uđe na autocestu u suprotnom smjeru.

Upozorenje policije onima kojima se dogodi da uđu u krivi smjer

Ako ste ušli na autocestu u pogrešan smjer, ne vozite u desnu stranu, ne okrećite se na autocesti i ne vozite unatrag. Onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera odmah skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera).

Ako uz traku za zaustavljanje postoji travnata bankina pomaknite vozite što više na travu! Uključite lijeve pokazivače smjera, stanite i isključite motor. Tamo ste najsigurniji – ako se uopće može govoriti o sigurnosti u takvoj situaciji.

Uključite kratka - dnevna svjetla (ako ne vozite s uključenim svjetlima). Uključite sve pokazivače smjera. Što prije izađite van iz automobila i obucite žuti reflektirajući prsluk. Udaljite se od automobila.

Nazovite 112 ili 192 i recite što se dogodilo. Ne ustručavajte se zvati policiju. Manja je šteta platiti kaznu za pogrešku koju ste učinili nego izgubiti život ili nekoga doživotno unesrećiti.

Dok čekate policiju da vas na siguran način izvede s autoceste, možete davati znakove upozorenja vozilima koja dolaze ususret. Ali pazite, to može biti jako opasno. Činite to oprezno, s ruba ceste – sa zelenog pojasa.

Ukoliko dobijete informaciju (radio) o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu autoceste na kojoj se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h te s povećanim oprezom nastavite vožnju po desnoj prometnoj traci bez pretjecanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera.

Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz autocestu i pričekajte informaciju o prestanku opasnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara