"Pijani milijunaši": Treba li nam alkotest na sjednici Vlade?

Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

PROČITALI čelnici HRT-a da se ponašaju kao "pijani milijunaši", pa su iznenada odlučili provesti alkotest među zaposlenicima. Ili su bili tako zgroženi programom HTV-a, recimo sjedanjem voditeljice ministru financija u krilo, da su pomislili kako neki tamo rade pod utjecajem alkohola. Ili im se učinilo da zaposlenici slave odluku Vlade da ipak odgodi smanjenje pretplate.

Jesu li i pijani milijunaši puhali u tester?

Bez obzira na to što je odgovorne na Prisavlju nagnalo da pošalju dvojicu zaštitara (!) da bez ikakvog obrazloženja tjeraju zaposlene da pušu u alkotester, zanimalo bi nas samo je li to prvi korak prema mjerama štednje, prvi korak prema javnom servisu, prvi korak prema otkazima te više od svega, jesu li se i oni sami podvrgnuli testu. Zajedno sa savjetnicima i pomoćnicima. Jer, ipak bi bio red da ti famozni "pijani milijunaši" svojim primjerom pridonesu uspjehu ove operacije.

Sve u svemu, alkotest uopće nije loša stvar. Ne samo na HTV-u, nego i u drugim javnim kućama, javnim servisima, javnim poduzećima i tako sve do vrha piramide - do same vlasti. Jer ako financije i program HRT-a izgledaju kao da su u pijanim rukama (nekad rukama kronera, nekad veseljaka), što bismo tek trebali reći za čitavu državu? Koliko alkotestova bi trebali proći svi oni koji su uništili, pokrali, rastrajbali, zapili, izgubili, potrošili, svi oni koji su nas nasmijavali svojim ludostima ili bacali u očaj? I tjerali nas da utjehu potražimo, sasvim prikladno, u alkoholu?

"Pijani milijunaši" u Vjesniku

Kad se već testovi provode na HRT-u, zašto se nitko ne sjeti Vjesnika? U osam godina natukli su gubitak od 377 milijuna kuna. Lani je gubitak bio 54 milijuna, a prihod samo 17 milijuna. A pogledajte samo sadržaj - jasno, ako ste dovoljno popili kako bi vam to uopće palo na pamet. Takvo nešto mogli su napraviti samo ljudi pod teškim utjecajem - alkohola ili nečeg drugog. Kad se govori o "pijanim milijunašima", onda to tako izgleda.

A kad se već govori o uništenim javnim medijima, što je tek s javnim poduzećima? Hrvatskim željeznicama, HEP-om, HAC-om, šumama i vodama, svim onim monopolistima koji su uspjeli zapiti (ili rastrajbati ili pokrasti, svejedno) milijune i milijarde. Radi se o ciframa da vam pamet stane. I napokon, što je s onima koji su sve to omogućili, onima koji su na isti način upravljali državom?

Alkotest na sjednici Vlade

Ako je već HRT država u malom - s proračunskim deficitom, neodgovornim trošenjem, negativnom selekcijom, podobnošću, nepotizmom, neodgovornošću - onda bi stvarno bio red poslati onu dvojicu zaštitara na sjednicu Vlade da malo gurnu aparatić pod nos ministrima. Neka puhnu nabrzaka, pa da eliminiramo barem jedan razlog zbog kojeg smo se našli u ovakvoj situaciji.

Jer, ne bi li samo pijancu palo na pamet potrošiti onolike milijarde na rukometne dvorane? Ili usvajati zakon o radu nedjeljom pa ga poništavati? Ili donositi krizni porez? Ili predlagati mjere za kupovinu stanova, na koje se javilo desetak ljudi? Ili možda, a to je najsvježiji primjer, tvrditi da nam je zapravo bolje nego Nijemcima? Pod utjecajem alkohola ili je bio onaj koji je tako nešto mogao ustvrditi (Andrija Hebrang) ili oni koji su u to doista povjerovali.

Ivo Sanader sa čašicom u ruci

Pa kad već govorimo o tome tko nas je - i u kakvom stanju - doveo u ovakvu situaciju, sjetimo se kako je tadašnji premijer Ivo Sanader uhvaćen kako u svečanoj loži Arene, u polufinalu Svjetskog prvenstva u rukometu, bezbrižno uživa u alkoholu. Možda u tome leži objašnjenje? Tada nije bio sankcioniran zbog kršenja zakona, jer ipak je bilo lakše prilagoditi zakon, ali mogao mu je barem iduće jutro na ulazu u Banske dvore onaj zaštitarski dvojac gurnuti Dräger pod nos. "Dajte, premijeru, samo malo puhnite da znamo što nas čeka". Tko zna, možda bismo izbjegli dio katastrofe koja nas je pokosila.

Je li doista alkotest dobra ideja?

I tako, na prvi pogled čini se da alkotest i nije tako loša ideja. Ali već na drugi pogled, alkotest može eliminirati jedan razlog naše (HRT-ove, Vjesnikove, državne, društvene) propasti. I na taj način razotkriti one prave, mnogo zloćudnije i opasnije uzroke. Pijanci makar znaju platiti rundu i počastiti društvo. Ovi ostali grabe samo za sebe.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara