Piloti teško optužuju zapovjednika HRZ-a

IAKO je hrvatskoj javnosti još od ranije poznato da među pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vlada veliko nezadovoljstvo zbog nedostatka radnih mjesta, ovih dana od pilota smo primili mail s naslovom "HRZ – Finale raspada", u kojem se zapovjednika HRZ generala Koprivnjaka optužuje za zloupotrebu ovlasti.

Piloti Koprivnjaka optužuju da je ratnog heroja i jednog od najboljeg pilota HRZ-a, pukovnika Ivicu Ivandića, poslao na školovanje u Zapovjedno-stožernu školu i to zbog osobnih antipatija. Naime, Ivandić, inače omiljen među mladim pilotima, je za vrijeme nedavnog "štrajka" bio na strani pilota, zbog čega je navodno pao u nemilost Koprivnjaka.

Ivandić je, nakon što ga je Koprivnjak poslao u Zapovjedno-stožernu školu, navodno podnio zahtjev za umirovljenje, jer nakon šest mjeseci provedenih na školovanju dobiva status neraspoređene osobe, a ujedno mu se ukidaju i svi dodaci na plaću.

Koprivnjak se mora suočiti i težim optužbama pilota, naime oni tvrde kako su on i bivši Zapovjednik HRZ-a general Čuletić od 1995. do 2003. primali letački dodatak na plaću za borbeni helikopter MI-24, umjesto za transportni helikopter MI-8 na kojem lete. Prema procjenama pilota, time je državni proračun oštećen za 60,000 kuna. Te se informacije lako daju provjeriti u Financijskoj službi MORH-a, ali Vojna policija navodno ne želi provesti istragu o tom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upit o gore navedenim informacijama uputili smo i u MORH, ali u Službi za odnose s javnošću kazali su nam kako nemaju odgovora na naša pitanja.

Piloti nadalje tvrde kako je ratno zrakoplovstvo SAD-a otkazalo zajedničku dvotjednu vojnu vježbu, koja je trebala biti održana u Puli, s početkom u ponedjeljak, 18. listopada. Dodaju kako, prema e-mail porukama koje su izmijenili s kolegama iz NATO-ove baze u Avianu, razlog otkazivanju vježbe "mogućnost udesa uslijed psihičkog stanja pilota u HRZ-u".

Iz MORH-a je pak pristiglo drugo objašnjenje, prema kojem je vježba otkazana "zbog obaveza koje je ratno zrakoplovstvo SAD-a nedavno dobilo".

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara