Pilotima optužnice za pad MIG-ova: Dijelovi ispaljene rakete pogodili Mariju Kalipu

Foto: morh.hr

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvu u Karlovcu podiglo je optužnice protiv dvojice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje smatraju krivima za pad dva MIG-a 21 tijekom vježbe iznad Plaškog.

U padu MIG-ova je teško ozlijeđena mještanka Donjih Šupica Marija Kalipa. Za tu nesreću se krive 37-godišnji satnik Igor Trošelj i natporučnik Mario Kudlik. Protiv njih je podignuta optužnica zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

"Nisu javljali manevre pratiteljima"

Prema optužnici, njih dvojica su tijekom vježbe 23. rujna prošle godine od 12,30 do 12,48 sati na području vojnog poligona "Eugen Kvaternik Slunj" upravljali MIG-ovima "protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravila o letenju oružanih snaga". U optužnici se navodi da je Trošelj bio vođa grupe od četiri borbena aviona.

"Postupajući suprotno navedenim odredbama pristali su da dovedu u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvookrivljenik letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugookrivljenik, iako nije vidio vođu grupe, tako uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugookrivljenikovog aviona", piše u optužnici.

Navodi se kako su dijelovi tih raketa u mjestu Donja Šupica teško ozlijedili mještanku Mariju Kalipu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara