Pintarić: "Zlikavci" vrijeđaju većinu građana RH, pitanje je koliko su u skladu sa zakonom

Pintarić: "Zlikavci" vrijeđaju većinu građana RH, pitanje je koliko su u skladu sa zakonom

UREDNIK Glasa Koncila i član Programskog Vijeća HRT-a Nedjeljko Pintarić je na sjednici Vijeća ustvrdio da crtana serija "Zlikavci" vrijeđa velik dio građanstva Republike Hrvatske, te se zapitao koliko su "Zlikavci" u skladu sa zakonom.

Pintarić je u uvodnom izlaganju istaknuo je da probleme vidi u diskriminaciji vjeroučiteljske struke te u izražavanju vjerskih simbola u negativnom kontekstu. Naglasio je da ne želi raditi pritisak, ali da emisija vrijeđa velik dio građanstva Republike Hrvatske te da sumnja u zlonamjernost autora emisije. Zanima ga koliko su "Zlikavci" u skladu sa zakonom i smatra da bi trebalo zatražiti usklađivanje emisije na način da da kršenje programskih načela i obveza ne dolaze u pitanje. Ističe da nije riječ o zahtjevu za ukidanjem emisije, kako se to piše po medijima.

Dopredsjednik Vijeća Danko Bljajić je istaknuo da bi "zahtjev za usklađivanjem" bio kršenje ovlasti Vijeća, direktno uplitanje u uređivačku politiku i dokidanje autorske slobode. Ističe da Zlikavci obrađuju mnoge društvene teme i da svaki vic uopće može uvrijediti neku skupinu ako ga se ne shvati kao vic - na taj način došlo bi se do situacije u kojoj humoristični program uopće ne bi bio moguć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica programa Tanja Šimić citirala je stavak 2. 15. članka Zakona o elektroničkim medijima i istaknula da "Zlikavci", koji se kritički odnose spram svih skupina, ne pozivaju na rasnu, nacionalnu ili bilo koju drugu mržnju te da se šali ili čak grubo šali, ali da ne poziva na netrpeljivost.

U raspravi je spomenuto i da je već od početka predvidjeno da lik vjeroučitelja neće biti jedini "učiteljski" lik u seriji, te da se ne može zaključivati na temelju do sada emitiranih epizoda.

Zaključeno je da se do iduće sjednice svim vijećnicima isporuče snimke dosad emitiranih epizoda pa da se rasprava nastavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara