Pitali smo Milana Bandića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Milana Bandića kojih mu je pet omiljenih knjiga
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

MILAN Bandić rođen je u Zagrebu 1976. godine. Po rođenju dobio je ime Dario Juričan, a Milan Bandić postao je nedavno, nakon žestoke sudske bitke.

Osnivač je i dugogodišnji voditelj Udruge Blank iz Zagreba. Diplomirao je germanistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i film na London Film School. Redatelj je i producent brojnih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a s filmom “Gazda” o usponu Ivice Todorića postigao je najveći uspjeh.

Bandić se sada kandidira za predsjednika Republike Hrvatske pod sloganom “Korupcija svima!”.

“Neka mi bude oprošteno jer su knjige skinute s moje najgornje police. Možda mi nisu najomiljenije, ali su najčešće u mojoj ruci. Must have za svakog tko želi razumjeti ovu zemlju”, objasnio je izbor pet knjiga koje preporučuje čitateljima Indexa.

Proces - Franz Kafka

Priča koju je svatko od nas proživio na ovaj ili onaj način. Nije nam ugodno kad nam se dogodi. S vremenske distance počnemo se smijati. Vedriji pandan bio bi Monty Python.

Upute za pakleni stroj - Boris Maruna

Maruna me natjerao da zavolim hrvatsku liriku kojoj sam se dugo opirao. Njegovu pjesmu Hrvati mi idu na jetra citiram kad god i gdje god mogu, osobito rečenicu da iza Hrvata ostane uvijek smeće koje on ugradi u svoju novu pjesmu. Tako nekako i ja radim filmove.

Moj život s Francekom - Ankica Tuđman

Kupio sam je prije nekoliko godina na Velesajmu za 20 kuna i ne odvajam se od nje! Ima 480 stranica i s guštom je uvijek listam. Posebno dio s fotkama u boji, na kojima je Tuđman s domorocima sa Samoe, igra partije tenisa koje nikako da izgubi i stvaratelj Hrvatske glavom i bradom u partizanskoj i JNA uniformi. Poslastica za svakog rodoljuba.

Tragedija lišća - Charles Bukowski

Progutao sam sve što je objavljeno od Bukowskog na jezicima koje razumijem. Dobar mi je i u poeziji i u prozi. Volim tog starog pokvarenjaka i njegov nepodnošljivo lak pristup životu, piću i seksu.

Jutarnji list: specijalno izdanje povodom 20 godina, 2018.

Mnogima je promaklo, ali ne i meni. Specijalno izdanje Jutarnjeg na 162 stranice u kojem se ni u jednoj rečenici ne spominje pad Agrokora, kao da ga nikada bilo nije. Ivica Todorić je do 2017. bio lakmus papir svakog medija u Hrvatskoj i zato je ova bolja, ukoričena prošlost Jutarnjeg lista zaslužna da se nalazi u svakoj biblioteci.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara