Pitali smo Nenada Bakića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Pitali smo Nenada Bakića kojih mu je pet omiljenih knjiga
Nenad Bakić

PODUZETNIK i filantrop Nenad Bakić u javnosti je u zadnje vrijeme najviše prisutan zahvaljujući svom projektu uvođenja mikroračunala u hrvatske škole. Prethodno je bio poznat i kao pokretač uspješnog portala Moj-posao.net.

Bakić je pokrenuo i Institut za razvoj i inovativnost mladih, a u javnosti se često oglašava i oko relevantnih ekonomskih tema te piše popularni blog Eclectica. Njegove književne preporuke uključuju sve, od romana autora nagrađenih Nobelovom nagradom za književnost do popularno-stručne literature o financijskoj pismenosti.

“Odabir 5 najboljih knjiga za mene je nemoguća misija, kao vjerujem i za sve koji su puno čitali. Amazon je krajem prošlog stoljeća značajno promijenio moj život na bolje, a dok sam vodio svoje kompanije, svi zaposlenici su imali neograničen proračun za kupnju knjiga s njega. Radikalan rast blagostanja u svijetu ogleda se ponajviše u nematerijalnom, a možda najbolje se to vidi u dostupnosti knjiga i onoga što je u njima. Ovaj popis je stoga današnja improvizacija, sutra bi bilo nešto drugo”, ističe Bakić u vezi svojih književnih preporuka.

A Bend in the River - V. S. Naipaul

Kratki roman ovog nobelovca zanimljiv je i sam po sebi, ali naročito danas Hrvatima. Odvija se u odnedavno nezavisnoj zemlji i pokazuje kako nered i siromaštvo nemaju uzroka, oni su prirodno stanje, a red i blagostanje imaju uzrok. U mnogim dijelovima romana čitatelji će prepoznati Hrvatsku i vizualizirati što nam se može dogoditi ako nastavimo ovako.

A History of the World in 100 Objects - Neil MacGregor

Uvijek trebamo biti svjesni da smo nasljednici velike Zapadne civilizacije, ali i šire, svega što je homo sapiens stvorio u zadnjih 10.000 godina. Iako ponekad nekima u zemljama koje zaostaju to nije očito, svijet je značajno bolje mjesto za čovjeka nego ikada prije. To se jako lijepo vidi i u umjetnosti i kroz umjetnost. Iako mi je kandidat za ovo bio sjajan Gombrichov klasik The Story of Art koji je jako koristan jer djela iz njega možete potražiti gdje god da po svijetu putujete, odlučio sam se za MacGregorov A History of the World in 100 Objects s prikazom 100 izložaka iz British Museuma. Što reći nego da je knjiga napravljena po izrazito cijenjenom audio serijalu na BBC-ju, a ovdje imate i vizualne prikaze. Čitajući ovu knjigu, i eventualno ako ćete kasnije vidjeti ove izloške uživo, lako ćete shvatiti čega smo sve sretni nasljednici.

Mass Flourishing: How Grassroots Innovation Created Jobs, Challenge and Change - Edmund Phelps

Hrvatska se guši u mutantu socijalizma, rođačkog kapitalizma i korporativizma, a blagostanje svijet zahvaljuje inovativnosti, razmjeni rada kroz trgovinu i stoga specijalizaciji. Što je pravo tržišno gospodarstvo kojem trebamo težiti i kako oplemenjuje društvo u svim dimenzijama lako možete vidjeti u Mass Flourishing: How Grassroots Innovation Created Jobs, Challenge and Change nobelovca Phelpsa. Kao uvod, ili pogovor njoj, preporučujem i sjajnu popularnu knjigu o možda najvećem humanistu svog doba How Adam Smith Can Change Your Life: An Unexpected Guide to Human Nature and Happiness. Naš javni diskurs je impregniran boljševizmom, pa tako, iako skoro nitko nije čitao Adama Smitha, skoro svi “znaju” da su mu djela uzrok svega zla – ali da ne budete tutlek u međunarodnom društvu, lijepo je kao ljetno štivo pročitati ovu knjigu koja pokazuje kako i zašto biti ljubazan prema bližnjima i prema strancima.

Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future - Ashlee Vance

Imao sam drugačije mišljenje o Elonu Musku prije nego sam pročitao ovu sjajnu knjigu, također
sjajno ljetno štivo.

A Random Walk down Wall Street: The Time-tested Strategy for Successful Investing - Burton G. Malkiel

Financijska pismenost je jedna od temeljnih pismenosti. Mnogi građani bi izbjegli pad u ruke manipulativnih banaka da su bili financijski pismeniji. A svakome odluke o štednji, investiranju i zaduživanju spadaju u najvažnije životne odluke jer gubici i dobiti na tom polju snažno utječu na skoro sve aspekte živote, iako ne promišljaju o njima koliko o odabiru modela auta, ili čak cipela. Možda je najbolja knjiga za uvod u financijsku pismenost – u čemu su Hrvati tragično podobrazovani –  A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing. Ne radi se o knjizi o špekuliranju dionicama, a iako je knjiga izrazito popularna, ujedno je i obavezno štivo za najugledniji svjetski profesionalni certifikat u financijama, CFA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?