ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Pitali smo šeficu sindikata o otkazima lošim profesorima. Pogledajte odgovor

Pitali smo šeficu sindikata o otkazima lošim profesorima. Pogledajte odgovor
Foto: Marko Lukunić/Pixsell, Index

SINDIKATI su nešto nakon 11 sati počeli obraćanje javnosti, a pred novinarima su se pojavili Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ponuda vlade o povećanju plaća, kako je rečeno na konferenciji, glatko je odbijena. Ponuda vlade odbijena je velikom većinom i u osnovnim i u srednjim školama, a štrajk ide dalje.

U drugom dijelu konferencije došla su na red novinarska pitanja.

Prvo pitanje: mogućnost otkaza najgorima

Indexova novinarka upitala je Sanju Šprem o tome je li prema njihovim smjernicama planirano da loši nastavnici lakše dobiju otkaz.

"Vaše pitanje možda nije imalo za smisao da isprovocira, ali ja ću odgovoriti ono što stoji u smjernicama. A to je da se sve učitelje i zaposlenike mora motivirati kako bi bili izvrsni, kako ne bi bili nezadovoljni. Naravno, predložili smo pravedniji sustav nagrađivanja i napredovanja. Je li doista mislite da je u Hrvatskoj samo 15 posto izvrsnih i najboljih, to su brojke mentora i savjetnika. U sustavu obrazovanja postoje ljudi koji daju svoj maksimalni doprinos, koji učenike primaju kao da su njihova djeca, nekad daju veći angažman u školi nego kod kuće. Kao učiteljica ne mogu prihvatiti da bilo tko smatra da učitelji ne rade kvalitetno svoj posao", rekla je Šprem.

"Jer znate što, vrlo često čujem u zadnje vrijeme da mi živimo na državnim jaslama, jaslama privatnika, da mi ništa ne proizvodimo. Učitelji su najbolji proizvođač u zadnje vrijeme. Znate zbog čega? Jer naše znanje i njihov ulog izlazi iz Hrvatske. Ono što smo investirali u naše učenike i budućnost domovine na putu je za Irsku i Njemačku", govorila je Šprem.

No nije odgovorila na pitanje o otkazu za najgore.

"Znači vi tvrdite da nema nijednog nastavnika koji loše radi svoj posao?" inzistirala je novinarka Indexa.

"Pa nemojte, molim vas", ubacio se Mihalinec. Na pitanje nitko nije odgovorio.

Drugo pitanje: što imaju protiv anonimnih prijava?

"Još jedno pitanje, u vezi anonimnih prijava, oštro ste protiv toga, a to je dizajnirano kako bi se zaštitilo pravo učenika. Jer roditelji imaju problem - ako prijave nastavnika koji loše radi svoj posao ili krši prava djeteta, ako će nastavno osoblje znati ime roditelja, onda će učenik imati problema u nastavi. Znači, ukidanje anonimnih prijava je na neki način kršenje prava učenika. Vi to tako ne doživljavate?" glasilo je pitanje.

"Vi stvarno tako mislite?" počela je Sanja Šprem.

"Ja ne dijelim s vama vaše mišljenje. Mi kao sindikat predlažemo kvalitetna rješenja, mi imamo pet kvalitetnih pravnika. Učitelji su dali svoj sud, a na nama je da pravno oblikujemo rješenja koja su provediva", rekla je Šprem.

"Znači, anonimne prijave nisu tu ubačene u zakon zbog zaštite djece nego zbog drugih razloga, to tvrdite?" pitala je Indexova novinarka.

"Tvrdim da prijedlog rješavanja anonimnih prijava treba ići na korist zaposlenika, učenika i roditelja. Ja sustav obrazovanja ne percipiram samo kroz učenike, svi moraju imati benefite, rješenja ne smiju biti parcijalna", rekla je Šprem.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za štrajk u školama instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara