Pitanje vladi: Hoćete li provesti projekt bušenja u Jadranu?

Pitanje vladi: Hoćete li provesti projekt bušenja u Jadranu?
Foto: Pixsell/Boris Scitar

PREDSJEDNIK Zelene liste Nenad Matić danas je pozvao vladu da se očituje hoće li provesti projekt bušenja u Jadranskom moru radi eksploatacije plina i nafte te upozorio da razvijene zemlje napuštaju fosilna goriva i okreću se obnovljivim izvorima energije, prije svega solarnim.

Matić je na konferenciji za novinare u Splitu rekao da je Zelenu listu i javnost iznenadila "usputna najava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da se nastavlja projekt bušenja Jadranskog mora u svrhu eksploatacije plina ili nafte".

Ministar Ćorić je na konferenciji za novinare 15. siječnja ove godine na pitanje novinara kako gleda na mogućnost obnove istraživanja i eksploatacija ležišta nafte i plina u Jadranskom moru odgovorio kako doista postoje indicije o značajnim količinama plina na području Jadrana te da "nije ni za ni protiv", već o tome treba donijeti konsenzualnu odluku.

U vrijeme kada razvijene zemlje napuštaju fosilna goriva i okreću se obnovljivim izvorima energije, rekao je Matić, ministar Ćorić nas nakon LNG terminala u Kvarneru i najava ulaganja u Plomin 3 vraća u energetskom smislu nazad, a u ekonomskom smislu ugrožava turizam kao najvažniju našu gospodarsku granu koja je u 2018. godini uprihodila oko 12 milijardi eura.

Matić: Što se u međuvremenu promijenilo?

"Zelena lista traži da se HDZ i vlada Republike Hrvatske službeno očituju hoće li pokušati, poput Zorana Milanovića, provesti projekt bušenja u Jadranskom moru zbog eksploatacije plina ili nafte", rekao je i poručio da će, u slučaju da se nastavi s tim projektom, Zelena lista sudjelovati u organiziranju javnog pritiska da se od toga odustane.

"Podsjećamo da je HDZ pokrenuo interpelaciju vlade Zorana Milanovića koja je željela bušiti Jadran, a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, 24. rujna 2015. godine je u ime HDZ-a rekao da je projekt ekološki i gospodarski štetan za Jadransko more i Hrvatsku, a ugrožava i nacionalne interese. Što se u međuvremenu promijenilo?" pitao je Matić.

Rekao je kako očekuje od ministra Ćorića da Dalmaciji, Istri i Kvarneru ponudi razvoj solarne energije gdje je udio pokrivanja električnom energijom iz fotonaponskih sustava u zemljama Europske unije 2016. godine iznosio 4 posto – u Italiji devet posto i Njemačkoj 7 posto, a u Hrvatskoj 0,34 posto ili iskorištavanje energije mora, to jest korištenje energije valova, energije plime i oseke ili temperaturnih razlika u vodi.

Matić je također kazao kako studije Londonske ekonomske škole tvrde da bi trenutni prestanak korištenja fosilnih goriva zaustavio klimatske promjene i Hrvatska treba ići u tom smjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara