PROPAST HRVATSKE

Plaća oko 11 tisuća kuna, ali u ljekarnama u Slavoniji i Baranji nema tko raditi

Plaća oko 11 tisuća kuna, ali u ljekarnama u Slavoniji i Baranji nema tko raditi
Ilustracija: Žarko Bašić/Pixsell

FARMACEUTIMA se u Osijeku nudi stalan posao i 30 posto veća plaća nego u Zagrebu, ali nitko ne želi doći, piše danas Glas Slavonije.

Trenutno se na području Osijeka te Osječko-baranjske županije traži najmanje deset magistara farmacije, a kako ih se ne može naći u Hrvatskoj, postoji mogućnost da će uskoro tamo doći ljekarnici s područja BiH, Bugari i Makedonci.

Traže kadar i u BiH, javljaju im se Bugari i Makedonci

"Stalno smo u potrazi za farmaceutima. Konstantno imamo raspisan natječaj i vrlo dobro znamo koliko je taj kadar teško, gotovo nemoguće pronaći, unatoč tome što je plaća koju nudimo znatno viša od prosjeka u čitavoj Hrvatskoj. Natječaj smo raspisali i u BiH. Snalazimo se, tražimo kadar gdje god možemo. Da bi mogli doći raditi kod nas, ti magistri farmacije iz BiH moraju imati hrvatsko državljanstvo, jer to olakšava postupak. Moraju imati i odgovarajuću diplomu, odnosno položen stručni ispit i važeću licencu za rad. Ako su studij završili izvan Hrvatske, diplomu im mora nostrificirati Hrvatska ljekarnička komora", govori za Glas Slavonije Žolt Tripolski, vlasnik Ljekarni Tripolski koji traži djelatnike za rad u Osijeku i u Vinkovcima, a otkriva i kako im se javljaju potpuni stranci koji nemaju veze s Hrvatskom, s područja Bugarske i Makedonije.

No dodaje kako je to dosta komplicirano, iako postoji mogućnost da, ako neće biti kadra u Hrvatskoj i u BiH, i to krene u realizaciju.

U Osijeku oko 30 posto veća plaća nego u Zagrebu

Prosječna plaća za posao u ljekarni iznosi oko 8500 kuna na području Zagreba, no u Osijeku se taj iznos penje i na oko 11 tisuća kuna, piše list dodajući kako ni to ne pomaže.

Iako se na studij farmacije, koji je moguće upisati u Zagrebu i Splitu, u pravilu prijavljuje dvostruko više studenta nego što primaju, među njima je vrlo malo studenata iz Slavonije i Baranje unatoč tome što dobivaju stipendije od 1500 kuna. I broj studenata koji primaju ta dva fakulteta je vrlo malo - tek njih oko 170.

Za oko dvije godine otvorit će se studij u Osijeku?

Kako je komentirao prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, studij farmacije jedan je od njihovih prioriteta te ga žele što prije utemeljiti i vjeruje da će se to dogoditi za oko dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara