Plate režije i sanjaju hranu: Prosječna mirovina u Hrvatskoj - dvije tisuće kuna

Plate režije i sanjaju hranu: Prosječna mirovina u Hrvatskoj - dvije tisuće kuna

Foto: Hina

PROSJEČNA mirovina u Hrvatskoj iznosi tek 2.245 kuna te čini svega 39.7 poto prosječne plaće, po čemu se Hrvatska nalazi na samom dnu Europe, piše Glas Slavonije.

Koliki su razmjeri umirovljeničkog siromaštva još bolje ilustrira podatak Matice umirovljenika Hrvatske koja je izračunala na temelju službenih podataka da je u travnju 2016. čak 868.830 umirovljenika, odnosno njih 76,3 posto primilo prosječnu mirovinu u iznosu od samo 1682 kune, a gotovo polovina umirovljenika, njih oko 550.000 primilo je prosječnu mirovinu od 1233 kune.

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje govore da je u travnju ove godine mirovinu manju od 500 kuna dobilo 67.515 umirovljenika. Njih 55.254 primilo je između 500 i 1000 kuna, a 74.409 ima mjesečna primanja između 1000 i 1500 kuna

125.782 umirovljenika preživljava s 1500 do 2000 kuna mjesečno, dok 219 tisuća umirovljenih mjesečno na ime mirovine primi između dvije i tri tisuće kuna.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović upozorila je da su novi podaci Eurostata pokazali kako je životni standard Hrvata pao na razinu Rumunja i Turaka.

"Kupovna moć građana Hrvatske lani je pala na 58 posto od prosjeka EU-a, izjednačivši se s onom u Rumunjskoj i Turskoj. Očito, Hrvatska u posljednjih četvrt stoljeća dramatično ekonomski zaostaje, jer su je u međuvremenu gospodarski dostigle i prestigle gotovo sve usporedive države koje su joj nekoć gledale u leđa. Riječ je o svim bivšim komunističkim državama, danas članicama EU-a, osim Bugarske. I tako, dok Hrvatska tone na dno Europe, političari više ne mogu tješiti građane kako su naše plaće i mirovine, preračunate u eure, ostale najveće među svim bivšim komunističkim državama, osim Slovenije. Točno je jedino to da Hrvati za svoje plaće i mirovine u dućanima mogu kupiti manje od Slovenaca, Čeha, Mađara, Poljaka, Slovaka, Estonaca, Letonaca i Litavaca. Mogu kupiti isto koliko i Rumunji te samo malo više od Bugara", objasnila je predsjednica SUH-a.

No, valja naglasiti kako su cijene hrane u Bugarskoj i Rumunjskoj oko 40 posto niže od prosjeka Europske unije.

Stvarna vrijednost hrvatskih mirovina je najniža u regiji

"Stvarna vrijednost naših mirovina najniža je u regiji, a četvrta od dna u Europskoj uniji. Prosječna plaća u Sloveniji iznosi 1054 eura, a u Hrvatskoj 753 eura, prosječna slovenska mirovina 613 eura, a kod nas samo 297 eura. No, kad se gleda tzv. relativna vrijednost mirovine, tj. njezin udjel u prosječnoj plaći, stvar je za Hrvatsku još mnogo gora, jer taj udjel iznosi samo 38,22 posto, dok je u Sloveniji 58,44 posto, u Crnoj Gori 57,8 posto, u Srbiji 47 posto, u Makedoniji 60 posto, u Federaciji Bosne i Hercegovine 43,8 posto. Zanimljivi su i cjenovni vrijednosni sustavi pa tako u Hrvatskoj hrana košta prosječno 91 posto od prosjeka EU-a, dok su cigarete tek 56 posto europske cijene. U susjednoj Srbiji hrana je 69 posto EU prosjeka, u Makedoniji niskih 58 posto, a Sloveniji 96 posto. I Crna Gora je skupa sa 78 posto, a BiH sa 70 posto. Kad se cijena hrane ugradi u relativnu vrijednost mirovine, hrvatski su umirovljenici doista nevoljeno dijete svoje domovine", istaknula je Petrović.

Velikom dijelu umirovljenika u Hrvatskoj mirovina nije dostatna za normalan život.

"Mirovina mi nije dostatna za normalan život. Pod time podrazumijevam plaćanje režija za stan od 28 kvadrata, grijanje i hranu. Nemoguće je otići u kino, kazalište, ili, ne daj Bože, na koncert, a o Jadranskom moru mogu samo sanjati" rekla je jedna umirovljenica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara