"Platforma" Michela Houellebecqa prvi put na pozornici

PROVOKATIVNI roman francuskog autora Michela Houellebecqa "Platforma", prvi put je postavljen na scenu i to u njemačkom gradu Hannoveru, objavljeno je iz kazališta Ballhof.

Premijera je održana ovih dana, a režija Andreasa Kriegenburga ostala je vjerna proznom tekstu koji je skandalizirao javnost kad je 2001. objavljen. U predstavu je uključeno sve: prizori seksa, gola tijela i vulgarnost. Sedam glumaca kreće se iza stakla, većinu vremena su u donjem rublju ili goli, a gledateljima se nameće uloga voajera.

"Platforma" opisuje potragu za određenom vrstom seksualnog turizma a završava atentatom koji su počinili protu-zapadnjački islamisti u baru turističkog kompleksa na Tajlandu gdje je poginulo 117 osoba, većinom stranih turista. Scenarij gotovo ocrtava stvarnost atentata na Baliju od 12. listopada 2002., kad su poginule 202 osobe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni lik je Michel, bezlični državni službenik koji se hrani pornografijom i provodi večeri pred televizorom. Njega tumači pet glumaca koji razgovaraju međusobno i s Valerie, velikom Michelovom ljubavi koja se pojavljuje samo dva puta.

Za redatelja Andreasa Kriegenburga nije riječ o komadu koji bi trebao pobuditi skandal, već o "duboko romantičnom" komadu koji govori o nostalgičnoj potrazi za velikom ljubavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara