Plenković čestitao HNS-ovcima što su došli na vladu pa poslao apel sindikatima

Plenković čestitao HNS-ovcima što su došli na vladu pa poslao apel sindikatima
Foto: Patrik Macek/Pixsell

PREMIJER Andrej Plenković je na početku današnje sjednice vlade konstatirao kako su svi ministri došli i rekao: "Svi ministri na Vladi, to je dobro, to je neobično. Čestitam."

Podsjetimo, u jeku pregovora HNS-a i HDZ-a proteklih dana pojavile su se informacije da se HNS-ovi ministri danas možda neće ni pojaviti na sjednici vlade, što je najavljivao i šef narodnjaka Ivan Vrdoljak. No jučer je ipak došlo do dogovora.

SJEDNICA VLADE

Apel sindikatima

Premijer je uputio apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru s vladom pronađe rješenje za pitanje plaća, u kontekstu štrajka u tom sektoru i vladine ponude vezane uz povećanje osnovice i definiranja koeficijenata složenosti poslova.

"Još jednom pozivam predstavnike sindikata, učitelje i nastavnike da razumno prepoznaju ponudu Vlade o povećanju od 6,12 posto (osnovice) i da smo spremni intenzivno raditi na reviziji i kvalitetnijem, pravičnijem definiranju koeficijenata složenosti poslova na temelju postojeće uredbe. Ona je, to apsolutno jako dobro znamo, godinama mijenjana, prilagođavana, građena i na kraju nije dovela, možemo slobodno reći, do pravednih koeficijenata unutar sustava državne i javne uprave", rekao je premijer na završetku sjednice vlade.

"S obzirom da je to izrazito kompleksno, zahtjevno i teško područje, na kojem postoje brojni otpori, odlučili smo napraviti dodatni veliki napor da se taj problem riješi", istaknuo je premijer.

"Ako se on ne riješi do 30. lipnja iduće godine, mi ćemo pronaći sredstva u proračunu da se zaposlenicima u području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja plaće podignu za dodatnih 2 posto. Ostajemo otvoreni za socijalni dijalog i apeliramo uoči blagdana Svih svetih i pauze u školskom kalendaru na sindikate i učitelje da zajedničkom suradnjom, radom, razumijevanjem međusobnih pozicija, omogućimo našoj djeci ono najbitnije - obrazovanje", poručio je.

"U  strukturnu reformu obrazovnog sustava išli smo da bi mladi imali bolje obrazovanje u budućnosti", naglasio je Plenković te ocijenio da je reforma postignuta do sada nezabilježenim političkim konsenzusom.

"Na tome trebamo graditi i njegovati to postignuće, a ono što je najvažnije, svako od nas bi onda trebao dati svoj doprinos da mladi ljudi dobivaju bolje i kvalitetnije obrazovanje", dodao je uputivši još jednom apel za socijalni dijalog.

"Mislim da možemo pronaći rješenja koja su bolja nego što je situacija sada, ali i mi i oni moramo sagledati cijelu sliku", rekao je Plenković istaknuvši da je vlada odgovorna za cjelinu funkcioniranja države i unaprjeđenje standarda i kvalitete života zaposlenika kako u državnom i javnom, tako i u privatnom sektoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara