Plenković komentirao nove mailove oko aviona

Plenković komentirao nove mailove oko aviona
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

INDEX je sinoć i danas objavio dva maila upozorenja američke strane iz prosinca 2017. godine i siječnja 2018. godine iz kojih je bilo razvidno ne samo da Hrvatska neće moći realizirati nabavku izraelskih Baraka nego i da se hrvatska strana namjerno oglušila na preporuke kojima se trebala osigurati u poslu vrijednom najmanje pola milijarde dolara i za koji su trošeni novci poreznih obveznika najmanje godinu i pol dana.

Plenković je večeras komentirao nova otkrića oko aviona.

"Ja sam rekao jučer i nakon sjednice Vijeća za obranu i nakon sjednice vlade da ćemo napraviti detaljnu analizu, vidjet ćemo kako je nešto što je djelovalo sasvim u redu u siječnju prošle godine, prilikom posjete ministra Mattisa, prilikom posjete izraelskog predsjednika Rivlina nekoliko mjeseci kasnije postalo pitanje oko kojega nije došlo do suglasnosti američke administracije oko davanja odobrenja za transfer tih moderniziranih zrakoplova...

Neovisno o tome što nisam imao saznanja o mailovima, mailovi su na razini stručnog tima MORH-a i ljudi koji su bili uključeni, bili brojni", rekao je Plenković.

"Problemi su nastupili tek u kasnu jesen"

Kaže da je sve bilo u redu do ove jeseni.

"Meni je kao predsjedniku vlade bila cjelina ocjene stručnoga tima MORH-a i prijedlog koja je ponuda najbolja. Mi govorimo o mailovima prije konačne odluke... Bez tih saznanja smo na temelju moje inicijative zadužili predstavnike MORH-a da još jednom odu u Izrael i Washington ne bi li još jednom pouzdano mogli čuti da će jedna strana preuzeti odgovornost za ishođenje dozvola, a to je Izrael, tamo su išli načelnik Glavnog stožera OS-a Šundov, pomoćnik ministra Nikolić i drugi, a u Washington je otišao pomoćnik ministra Mihatov.

Iz razgovora koji su vođeni, prema onome što je nama prezentirano, bilo je jasno da neće biti problema da Izrael preuzme odgovornost niti da će SAD raditi probleme oko dobivanja dozvola. Mi smo još nakon toga dva mjeseca pustili da se ohladi ta vruća tema i donijeli odluku. Problemi su tek nastupili u kasnu jesen ove godine. I ono što sam rekao u Rijeci, ako mi kao država ne budemo u stanju dobiti ono što smo izabrali kao najbolju ponudu, da ćemo staviti van snage cijeli proces, što smo i učinili", kazao je Plenković, prenosi N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara