Plenković: Moja vlada je dosad najviše učinila za razvoj Slavonije

Plenković: Moja vlada je dosad najviše učinila za razvoj Slavonije
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

DO SADA ugovorenih 36 posto od ukupno predviđenih 19,5 milijardi kuna za Slavoniju sjajan je uspjeh, rekao je premijer Andrej Plenković u petak nakon 5. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je potpisan Razvojni sporazum vrijedan 750 milijuna kuna te je ocijenio kako će se vidjeti da je kroz rad njegove vlade i lokalnih vlasti učinjeno više za razvoj Slavonije nego u nizu godina prije toga.

Današnju sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanu u Vinkovcima obilježilo je potpisivanje Razvojnog sporazuma ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i poljoprivrede s pet slavonskih županija, vrijednog 750 milijuna kuna.

"Razvojni sporazum koji su danas potpisali pet slavonskih županija i ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i poljoprivrede izuzetno je važan sporazum u sklopu kojega je predviđeno 750 milijuna kuna predviđenih za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, a prvi put grupiramo županije da se konkretni projekti koji idu izvan granica jedne od županija mogu financirati kroz europska sredstva i suradnju s ova dva ministarstva", rekao je Plenković u izjavi novinarima.

"Mojoj vladi je Slavonija važna"

Značajnim je izdvojio i potpisivanje sporazuma o savjetodavnim uslugama koji je potpisan sa Svjetskom bankom, a u sklopu kojega je u sljedećih 36 mjeseci osigurano 6,2 milijuna eura za pomoć županijama, gradovima i općina za što učinkovitiju pripremu projekata i apsorpciju EU sredstava.

"Vrlo sam zadovoljan sastankom i vidi se da su sudionici shvatili bit cijelog procesa i mislim da ćemo kroz mandat ove vlade i mandat lokalne i područne samouprave koji se praktički prate, kada podvučemo crtu, vidjeti da se kroz naš rad učinilo više za razvoj Slavonije nego u nizu godina prije toga", ocijenio je Andrej Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da je njegovoj vladi Slavonija izuzetno važna.

"Sve što ovdje radimo radimo na konkretan i cjelovit način i želimo da ljudi ostaju ovdje u svojim domovima i njeguju sve ono što ih čini Slavoncima", istaknuo je.

Na pitanje novinara kako komentira da je DORH odbacio kaznenu prijavu za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu, Plenković je rekao da je DORH neovisno i samostalno sudbeno tijelo i u svom radu se oslanja na nalaze vještaka te nema što dodati na zaključke DORH-a.

Novinare je zanimao i stav premijera oko zahtjeva inicijative Narod odlučuje da njihove potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne nadležna ministarstva. "Imam povjerenje u institucije hrvatske države i oni koji su dobili zadatak da to ispitaju to će i napraviti", kratko je odgovorio Plenković.

Pod predsjedanjem predsjednika vlade Andreja Plenkovića u Vinkovcima je u petak održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem tijekom koje je potpisan Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema, RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga te ugovori za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara