Plenković: Moja vlada je dosad najviše učinila za razvoj Slavonije

Plenković: Moja vlada je dosad najviše učinila za razvoj Slavonije
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

DO SADA ugovorenih 36 posto od ukupno predviđenih 19,5 milijardi kuna za Slavoniju sjajan je uspjeh, rekao je premijer Andrej Plenković u petak nakon 5. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je potpisan Razvojni sporazum vrijedan 750 milijuna kuna te je ocijenio kako će se vidjeti da je kroz rad njegove vlade i lokalnih vlasti učinjeno više za razvoj Slavonije nego u nizu godina prije toga.

Današnju sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanu u Vinkovcima obilježilo je potpisivanje Razvojnog sporazuma ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i poljoprivrede s pet slavonskih županija, vrijednog 750 milijuna kuna.

"Razvojni sporazum koji su danas potpisali pet slavonskih županija i ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i poljoprivrede izuzetno je važan sporazum u sklopu kojega je predviđeno 750 milijuna kuna predviđenih za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, a prvi put grupiramo županije da se konkretni projekti koji idu izvan granica jedne od županija mogu financirati kroz europska sredstva i suradnju s ova dva ministarstva", rekao je Plenković u izjavi novinarima.

"Mojoj vladi je Slavonija važna"

Značajnim je izdvojio i potpisivanje sporazuma o savjetodavnim uslugama koji je potpisan sa Svjetskom bankom, a u sklopu kojega je u sljedećih 36 mjeseci osigurano 6,2 milijuna eura za pomoć županijama, gradovima i općina za što učinkovitiju pripremu projekata i apsorpciju EU sredstava.

"Vrlo sam zadovoljan sastankom i vidi se da su sudionici shvatili bit cijelog procesa i mislim da ćemo kroz mandat ove vlade i mandat lokalne i područne samouprave koji se praktički prate, kada podvučemo crtu, vidjeti da se kroz naš rad učinilo više za razvoj Slavonije nego u nizu godina prije toga", ocijenio je Andrej Plenković. 

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da je njegovoj vladi Slavonija izuzetno važna.

"Sve što ovdje radimo radimo na konkretan i cjelovit način i želimo da ljudi ostaju ovdje u svojim domovima i njeguju sve ono što ih čini Slavoncima", istaknuo je.

Na pitanje novinara kako komentira da je DORH odbacio kaznenu prijavu za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu, Plenković je rekao da je DORH neovisno i samostalno sudbeno tijelo i u svom radu se oslanja na nalaze vještaka te nema što dodati na zaključke DORH-a.

Novinare je zanimao i stav premijera oko zahtjeva inicijative Narod odlučuje da njihove potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne nadležna ministarstva. "Imam povjerenje u institucije hrvatske države i oni koji su dobili zadatak da to ispitaju to će i napraviti", kratko je odgovorio Plenković.

Pod predsjedanjem predsjednika vlade Andreja Plenkovića u Vinkovcima je u petak održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem tijekom koje je potpisan Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema, RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga te ugovori za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara