Plenković napokon komentirao smrt Mattea Ružića

Plenković napokon komentirao smrt Mattea Ružića
Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

PREMIJER Plenković s Hvara se napokon osvrnuo na tragedije koje su se dogodile u Zaprešiću i Jastrebarskom. Dvije osobe su umrle zbog katastrofalne organizacije hitne pomoći.

>> Šefica saborskog Odbora za zdravstvo: Plenkoviću, smijeni Kujundžića

Premijer je komentirao aferu s funkcioniranjem hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji, javlja  N1.

"Izražavam žaljenje zbog nesretnih slučajeva u Zaprešiću i Jastrebarskom, izražavam sućut obiteljima. Bio sam u kontaktu s ministrom Kujundžićem i očekujemo da inspekcija Ministarstva zdravstva temeljito utvrdi okolnosti slučajeva i nakon toga ćemo moći donositi kvalificiranije sudove o konkretnom predmetu", rekao je Plenković dodavši da će vidjeti s predstavnicima lokalnih vlasti da se poboljša sustav hitne pomoći.

Smrt na ulici

Podsjetimo, Matteu Ružiću je u nedjelju popodne pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici.

Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je od mjesta događaja udaljena 600-tinjak metara, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator, a da su se u spašavanje mladića uključili tek dvije minute nakon dolaska. U međuvremenu se otkrilo da se zapravo radilo o ekipi saniteta, a ne hitne. Skoro pola sata kasnije stigla je druga hitna pomoć, iz Jastrebarskog. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

Međutim, bilo je prekasno. Matteo je umro.

>> U Zaprešiću je umro Matteo Ružić. Nije mu se ostvarila novogodišnja želja

Čovjek kojem je mladić umro na rukama: "Ministre, koliko vrijedi život vašeg djeteta?"

"Tko je odlučio da je gradu od 30.000 ljudi dovoljan jedan doktor? Bez floskula, bez 'Marić mi nije dao novce', bez 'mi ne odlučujemo koji je budžet'. Primarno zdravstvo - hitna je najprimarnije zdravstvo, zato se zove hitna. Recite mi, koliko košta život jednog djeteta da se spasi? Već znam njegov odgovor: 'Pa znate da nema cijenu.' Znam, ali ima ipak. Vi ste je postavili. 15.000 kuna, jedna plaćica. Molim vas, recite koliko vrijedi život vašega djeteta? To je moje pitanje. Vi meni recite, da vama treba hitna, došla bi četiri kanadera, tri helikoptera. Nemojte reći da moje dijete vrijedi 15.000 kuna, jednoga doktora, a vaše to", rekao je jučer vidno uzrujani Pungartnik. 

Kujundžićevog odgovora na to pitanje, ali i na ono još važnije - hoće li dati ostavku, i dalje nema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara