Plenković o skupini Borg: Neka vrate novac Agrokoru

Plenković o skupini Borg: Neka vrate novac Agrokoru

Screenshot: N1

PREMIJER Plenković u 15:10 u Sofiji se obratio novinarima. Prvo se zahvalio svom bugarskom domaćinu.

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Hoće li Plenković i nakon ovog tvrditi da nije ništa znao?

"Zadovoljan sam što smo u zaključcima ove sofijske deklaracije pozdravili inicijativu Hrvatske da se sastanak 2020. održi u Zagrebu. To je snažna poruka naše vlade i Hrvatske", rekao je Plenković.

Potom je govorio o tome kako Hrvatska slijedi politiku EU-a prema Iranu nakon američkog napuštanja nuklearnog sporazuma. Spomenuo je odnose sa Srbijom, kao i sukob Makedonije i Grčke oko imena.

"Makedonija tu odluku čeka od 2005. godine, sjećam se tog trenutka. Učinit ćemo sve da pomognemo. To je naša želja", rekao je Plenković.

Potom se osvrnuo na objavu mailova.

"Moram priznati da nisam toliko pratio medije danas. Mislim da mi je do kraja jasno o kakvom trendu napada se radi. Cijelu svoju karijeru i politički život baziram na čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti. Drugo, slušam sada toliko puno generala poslije bitke. Ovo danas je jedna priča u kojoj akteri koji su glasni nastoje portretirati to razdoblje kao da je sve bilo najbolje. To baš nije bilo tako", rekao je Plenković dodavši da se tu radi o nekim oporbenjacima i interesnim skupinama.

"To je bio jedan od naslijeđenih tranzicijskih problema", rekao je Plenković.

"Kad su počele stizati prijetnje stečajem, kad je usplahireni Most govorio da će sve propasti, mi smo kao ozbiljna vlada razmišljali što možemo napraviti. Sjetite se, iz Agrokora tjednima nije bilo informacija, kao da se ništa ne događa. Svi akteri na tom tržištu idu s informacijama da prijeti krah. Mi smo imali tri scenarija: ne napraviti ništa i reći da je to privatno vlasništvo", nabrajao je Plenković.

"Opcija nacionalizacije za mene nikada nije dolazila u obzir, to je bila najgora opcija", nastavio je Plenković.

"Opcija u tom analiziranju scenarija u kratkom roku, a mi tu pričamo o razdoblju manjem od dva mjeseca, na kraju je iznjedrila zakon o izvanrednoj upravi. I sad je polemika tko je angažiran. Opet ponavljam, dio vanjskih stručnjaka angažiran je u dogovoru HDZ-a i Mosta. U tim trenucima javno objaviti da radimo zakon ne bismo stigli donijeti zakon. Sjetite se da su već tada postojale blokade Agrokora", rekao je Plenković.

"Činjenica je da je zakon proglašen u skladu s Ustavom. To je najvažnija stvar", dodao je.

"Drugo, taj zakon je ovaj tjedan postao dio pravne stečevine EU-a. Taj zakon je na prijedlog Hrvatske unutra", rekao je dodavši da je to međunarodna potvrda kvalitete tog zakona.

"Vjerojatno on u cijelosti nije idealan. Da smo imali vremena, on bi sigurno bio puno bolji", rekao je.

"Međutim, nije bilo vremena. Mi smo napravili ono što se tada moglo. Meni je žao što se sada, nakon što je ogroman slom vraćen u mir, bavimo problemima u procesu koji su manje ozbiljni nego da nismo ništa napravili. Stoga želim da nadležne institucije rasvijetle baš sve", rekao je Plenković.

Pozvao Borgovce da vrate novac

Plenković je priznao da su naknade podizvođačima problematične. Rekao je da bi lijepa gesta bila da vrate novac.

"Što se tiče onoga što se događalo nakon imenovanja izvanrednog povjerenika i savjetnika, odabir podizvođača je po meni jedino problematično pitanje", rekao je Plenković.

"Što se tiče onoga što se događalo nakon imenovanja izvanredne uprave i kasnije izbora savjetnika jedino problematično pitanje po meni je izbor podizvođača savjetnika. Ja tu pozivam sve ljude o kojima se radi, a to su ljudi sa svojim poslovnim i ljudskim integritetom neka naprave jednu gestu i neka, osim troškova i naknade koju je dobio g. Ramljak, vrate ili kompaniji ili Alix Partnersu sve ono što smatramo da je suvišno i da odagnamo jednom zauvijek bilo kakvu logiku nekakvog ili nečijeg profiterstva, koje sa mnom nema veza, niti me itko pitao, niti sam znao tko će biti podizvođači, a još manje kolike će im biti nagrade", rekao je premijer.

"Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje vlada ili HDZ trpe štetu ili odgovoraju zbog takve situacije. Želim da se sve rasvjetli, da pogledamo kako je jedna uspješna priča sada iz različitih interesa, koji su politički i ekonomski, došla u situaciju da se dovodi u pitanje cijeli proces. Budući da ja znam da se budim svaki dan miran, da idem spavati miran i da nemam nikakav problem, rado bih da se sve rasvjetli", rekao je Plenković.

Među ostalim, premijer je kazao kako je prvi put ovaj tjedan čuo za skupinu Borg.

"Ja sam prvi put ovoga tjedna čuo da postoji nekakva skupina koja se zove Borg. Nisam išao za tim, niti me je zanimalo, niti je bitno jer smo ostvarili cilj. Budući da smo konzultirali različite ljude izvan sustava, koje je konzultirala potpredsjednica vlade (Martina) Dalić, odlučili smo s obzirom da ih je bilo puno i da nije bilo formalnih odluka o radnim skupinama da se to pitanje ne komunicira. Ono što se meni čini da je problematično je samo činjenica da su neki od njih kasnije bili angažirani na drugačiji način. Meni je sada žao i da sam to tada znao i da me se pitalo, oni su se svi trebali zaposliti u Agrokoru i stvar bi bila riješena i nikakvog problema danas ne  bilo, niti bih imao osjećaj da mi se napada integritet", rekao je Plenković.

"Niti sam ijedan mail primio, niti čitao. Ja radim i druge stvari. Za mene je bilo bitno da proces ne poluči negativan efekt na čitavo društvo. Ovaj zakon je to spriječio, cilj je ostvaren. Ako neki detalji nisu bili dobri, treba ih rasvijetliti. Da je ovaj zakon problematičan, ne bi ušao u pravnu stečevinu EU-a", rekao je Plenković nešto kasnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara