Plenković s novim šefom Ine pričao o budućnosti kompanije

Plenković s novim šefom Ine pričao o budućnosti kompanije
Foto: Hina

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković održao je prvi sastanak s novim predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom, poručivši da je Ina za Hrvatsku strateška kompanija, a riječi je bilo i o budućnosti kutinske Petrokemije.

Kako se navodi u priopćenju iz vlade, uz predsjednika vlade sastanku je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a Fasimon im je prezentirao financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove Ine.

Plenković je naglasio da je Ina za Hrvatsku strateška nacionalna kompanija, a kako su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja te moderni rafinerijski sustav prioriteti vlade.

Pritom, vlada očekuje da Ina postane još važniji akter gospodarskog rasta Hrvatske, koji će jamčiti energetsku sigurnost i osigurati visoku razinu zaposlenosti u ovom sektoru.

Bilo je riječi i o budućnosti kutinske Petrokemije, a premijer Plenković je kazao da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje suglasnost Europske komisije oko pitanja dokapitalizacije.

Dodao je da je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tijekom boravka u Hrvatskoj izrazila zadovoljstvo naporima vlade oko dovršetka procesa dokapitalizacije kutinske Petrokemije na tržišnim principima, s ciljem održivosti poslovanja i nastavka proizvodnje.

Naime, Ina je u svibnju izvijestila o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije s iznosom od 150 milijuna kuna te najavila da će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom (PPD). 

Mađarski MOL u Ini drži 49,1 posto dionica, dok Republika Hrvatska ima 44,8 posto dionica. 

Fasimon je od 1. srpnja postao predsjednik Uprave Ine, zamijenivši na tom mjestu Zoltana Aldotta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara