Plenković ulagačima: Dođite! Hrvati su puno jeftiniji nego radnici u EU

Plenković ulagačima: Dođite! Hrvati su puno jeftiniji nego radnici u EU
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je danas kako je od 1993. godine do sada u Hrvatskoj bilo 33 milijarde eura izravnih stranih ulaganja, naglasio da je vlada poboljšala zakonski okvir za investicije, ali da se mora raditi na tome da prednosti ulagačima bolje objasnimo.

Pa je objasnio. Rekao je da su Hrvati puno jeftiniji radnici te da je sat rada čak 3,2 puta niži nego u Njemačkoj.

"Trošak rada u Hrvatskoj niži je od prosjeka u EU. Sat rada u Hrvatskoj je dva i pol puta niži od prosjeka u EU, a 3,2 puta niži nego u Njemačkoj, što investitori gledaju. Naš je cilj da nam plaće budu više, ali trenutno to je, ako ulagač bira, svojevrsna komparativna prednost'', ustvrdio je premijer. 

"Reforme se provode"

Dodao je kako se vladina politika bazira na "trokutu" koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija, poručivši kako se strukturne reforme provode i kako ne treba nasjedati na priče da reformi nema.

"Strukturne reforme su tu, one se provode, i ne nasjedajte na priče da reformi nema. To treba tumačiti i objasniti našim građanima, ali i članovima stranke. Samo ćemo kombinacijom fiskalne konsolidacijom, strukturnih reformi i investicija, na kojima moramo najviše raditi, ostvariti daljnji gospodarski rast", zaključio je Plenković.

Premijer je na konferenciji "Investicijski potencijali Hrvatske", koja se organizira u suradnji sa zakladama Hrvatskog državnog zavjeta i Konrad Adenauer, izrazio zadovoljstvo što je jedna od tri vodeće svjetske agencije za kreditni rejting Standard&Poor's poboljšala izglede Hrvatske na pozitivne, dodavši kako je politička stabilnost preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka i planiranja bilo kakvog ulaganja u Hrvatsku.

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak rejting Hrvatske na BB+, ali je podigla izglede sa stabilnih na pozitivne, zahvaljujući očekivanjima da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se fiskalni pokazatelji i dalje poboljšavati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara