Plenkovićevo objašnjenje Kujundžićeve smjene je golemi skandal

Plenkovićevo objašnjenje Kujundžićeve smjene je golemi skandal
Foto: Index/Pixsell/Goran Stanzl

PREMIJER Andrej Plenković danas je konačno smijenio duboko kompromitiranog ministra zdravstva Milana Kujundžića, pritom ponudivši objašnjenje svoje odluke koje je samo po sebi golemi skandal. 

Plenkoviću je najvažnije bilo da se opere od bilo kakve odgovornosti za svog ministra, a u tom procesu je u šest i pol minuta izjavio toliko spinova, zamjena teza i, da prostite, pizdarija koje su uvreda zdravom razumu građana Republike Hrvatske. Pritom je sve to izgovarao svojim standardnim tonom umišljenog govornog automata, koji ovaj put nije uspio kamuflirati uobičajenu prazninu i bahatost premijerove retorike, nego ju je uspio pojačati.

>> Plenković: Smijenio sam Kujundžića jer nije bio fokusiran na koronavirus

 

 

Hvala Europskoj uniji i koronavirusu što su nas oslobodili od Kujundžića

Prema Plenkoviću, Kujundžića je smijenio zbog - predsjedanja Europskom unijom i epidemije koronavirusa. Drugim riječima, da Hrvatska trenutno ne predsjedava Vijećem Europske unije i da u Kini nije izbila epidemija, Kujundžić bi mirno odradio svoj mandat do kraja, unatoč svemu što se otkrilo o njegovoj imovini i, još važnije, unatoč tome što se od 2016. do danas pokazao katastrofalnim ministrom, možda najgorim u Plenkovićevoj vladi.

Naivni građanin bi pomislio da ministra zdravstva premijer smjenjuje jer se zdravstveni sustav raspada ili zato što je upitno porijeklo ministrove imovine, ali ne. Plenković ga je maknuo jer ga ministrove afere blamiraju u Bruxellesu, a to je premijeru jedino važno. Hvala EU i koronavirusu što su nas spasili od Kujundžića, kojeg nam je na leđa instalirao nitko drugi doli Plenković.

Premijer priznao da pojma nema kakve je ljude postavio za svoje ministre

Premijer ne vidi da je on u svemu tome išta kriv. O ministrovim nekretninskim prijeporima Plenković kaže da ništa ne zna niti bi trebao znati, nije se on bavio biografijama svojih ministara. U prijevodu s birokratsko-muljatorskog, Plenković je priznao da je svoju ministarsku ekipu izabrao a da se uopće nije zapitao o njihovom moralnom profilu, da je to bilo slaganje kadrovske slagalice bez ikakve misli o javnom interesu. 

“Za ministre nema sigurnosnih provjera”, lakonski je dodao Plenković, još napominjući da bi ih se možda trebalo uvesti. Hm, a tko ono ima političku moć da donese tu odluku? Da nije možda premijer?

Napad na medije jer rade svoj posao

I onda je došao vrhunac bezobrazluka. "Zabrinjava me fenomen u ovoj vladi da se medijskim aktivnostima trese ministre. To je fenomen koji živi već tri godine”, požalio se premijer.

Po Plenkovićevoj logici, problem su mediji koji otkrivaju afere njegovih ministara, a ne premijer koji je takve ljude uopće postavio za ministre. 

>> Ova slika govori sve što morate znati o ministrima Andreja Plenkovića

Za razliku od premijera, mediji rade svoj posao, a dio tog posla je istraživati sve u vezi ministara, od politika koje provode do njihove imovine. Plenković je već više puta izrazio nezadovoljstvo time što ga mediji nedovoljno hvale, ali se nikad nije zapitao kako hvaliti premijera koji je jednog Kujundžića postavio za ministra. Ili Kuščevića. Ili Žalac. Ili Tolušića. Itd. S kim si, takav si.

Plenković je mogao izabrati poštene ministre, ali nije

Stvar ne može biti jasnija - da Plenkovićevi ministri nisu ogrezli u aferama, mediji ih sigurno ne bi imali čime “tresti”. Da je izabrao poštene i kompetentne kadrove, ne bi bilo tog “fenomena koji živi već tri godine”. Premijer bi se konačno trebao pogledati u ogledalo i tako locirati osobu koja je pravi generator svih afera njegove vlade i njegovih ministara. 

Ovako smo došli u pomalo bizarnu situaciju da je ministar Kujundžić postao prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Zapravo je situacija idealna - ministar se nije razbolio, ali je virus odradio svoje na korist svih građana RH. Nadajmo se da je sljedeći na redu Plenković.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara