Pliva se povlači iz "proprietary" poslovanja i prodaje lijek Sanctura

PLIVA d.d. je objavila da se nakon sveobuhvatne analize cjelokupnog poslovanja i uz odobrenje Nadzornog odbora odlučila povući iz "proprietary" poslovanja (lijekovi s tržišnim ekskluzivitetom) i usredotočiti se na generičko poslovanje.

Pomak u tom pravcu učinjen je prodajom lijeka Sanctura kompanije Odyssey Pharmaceuticals Inc., Plivinog povezanog društva za "proprietary" poslovanje u SAD-u, privatnoj kompaniji za ukupni iznos do 140 milijuna dolara, od čega će 45 milijuna dolara biti plaćeno odmah, dok će dodatni primici do ukupnog iznosa od 95 milijuna dolara uslijediti nakon ostvarenja ugovorom definiranih komercijalnih ciljeva.

Ova transakcija, za koju se očekuje da će biti zaključena do kraja drugog tromjesečja, rezultirati će umanjenjem knjigovodstvene vrijednosti imovine u iznosu od 93 milijuna dolara, prvenstveno uslijed svođenja na njenu neto tržišnu vrijednost.

Ostatak portfelja kompanije Odyssey Pliva namjerava prodati u sljedećih nekoliko mjeseci te očekuje da će ta prodaja pozitivno utjecati na dobit u 2005. godini.

Željko Čović, glavni izvršni direktor i predsjednik Uprave Pliva d.d., izjavio je da će izlazak iz "proprietary" segmenta omogućiti preusmjeravanje resursa na generičko poslovanje za koje vjeruje da će dugoročno donijeti veću vrijednost za dioničare. Čović smatra da će investiranjem svih raspoloživih sredstava u generičko poslovanje dodatno ojačati Plivina konkurentnost i položaj na tržištu.

S obzirom na značajne učinke prodaje ostatka portfelja, Pliva trenutno neće objaviti očekivanja poslovnih rezultata za 2005. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara