Pljačkaši iz libijske banke ukrali "Blago Bengazija", neprocjenjivu arheološku kolekciju

Pljačkaši iz libijske banke ukrali "Blago Bengazija", neprocjenjivu arheološku kolekciju

Foto: Al Arabiya.net

SKUPINA pljačkaša probila je rupu u podzemnom trezoru u libijskoj banci i ukrala neprocjenjivu kolekciju zlatnika i srebrnih kovanica za koje se vjeruje da datiraju još iz doba Aleksandra Velikog, javlja Daily Mail.

Stručnjaci pljačku u Nacionalnoj komercijalnoj banci u Bengaziju i krađu kolekcije poznate i pod nazivom "Blago Bengazija" nazivaju jednom od najvećih pljački u povijesti arheologije.

Prvotno se mislilo kako je krađa dio revolucije protiv vlasti Muamera Gadafija, no Hafed Walada, libijski arheolog koji radi na londonskom King's Collegeu kaže kako se možda radi o pomno planiranoj pljački koju su izveli ljudi koji su itekako dobro znali što traže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz novčiće ukradeni su kipovi i statue od bronce, stakla i bjelokosti, kao i brojni nakit, narukvice i medaljoni.

Kolekcija otkrivena početkom 20. stoljeća

Prvi tragovi upućuju na susjedni Egipat, u kojem je u Aleksandriji jedan farmer pokušao prokrijumčariti 503 zlatnika i zlatnu statuu, no pokušaji da se muškarca locira i uhvati zasad su bili neuspješni.

Većina "Blaga Bengazija" u Libiji se nalazila nakon velikog otkrića kolekcije u razdoblju od 1917. do 1922. godine, u Artermisu, antičkom rimskom gradu na libijskom teritoriju, koji je danas poznat pod imenom Shahat.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, većina blaga bila je izložena u Muzeju talijanske Afrike u Rimu, no kolekcija je 1961. godine vraćena u Libiju i pohranjena u banku.

Talijanska arheologinja Serenella Ensoli sa sveučilišta u Napulju rekla je kako je otuđeno blago neprocjenjivo, pogotovo kada se u obzir uzme njegova povijesna vrijednost. Kolekcija nije dobro proučena i velik je gubitak za libijsko nasljeđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara