Nova školska godina tek je počela, a sindikati već prijete štrajkovima?!

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

POČELA je nova školska godina. Više od pola milijuna učenika od danas ponovo provjerava rasporede sati i žuri na školsko zvono. Ministar Željko Jovanović zaželio im je sreću.

"Drage učenice i učenici! Evo počinje još jedna školska godina. Nadam se da ste se tijekom ljeta odmorili, napunili baterije i da ćete svojim trudom i zalaganjem tijekom ove školske godine ostvariti najbolje rezultate. Učite, jer svojim radom stvarate temelje za ostvarivanje svojih želja i ciljeva u budućnosti. Želim vam sretan prvi dan škole, uspješnu školsku godinu i vama i vašim učiteljima i nastavnicima i roditeljima. Nemojte nikada zaboraviti - od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba. Želim vam da uživate u tome. Učite puno, jer znanje je moć. Postanite što moćniji", poručio je školarcima Jovanović.

Sa školskim brigama prvi se put suočava 40 tisuća prvašića. 331 tisuća osnovnoškolaca od danas je ponovo u klupama, a i ove godine njihov je broj u opadanju, ima ih 5.200 manje no lani. Prema podacima resornog ministarstva, u osam godina taj je minus premašio 47 i pol tisuća i gotovo je jednak veličini Siska prema posljednjem popisu stanovništva. U srednjim školama nova će znanja usvajati 180 tisuća učenika.

Zagreb je potpuno spreman za svoje školarce, poručio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić. "Sve zagrebačke škole, njih nešto manje od 200, spremne su za dolazak gotovo 100 tisuća zagrebačkih osnovaca i srednjoškolaca. Osnovce i udžbenici čekaju na klupama, tako da prvi dan trebaju ponijeti samo torbu ili nešto u čemu će knjige odnijeti doma", rekao je Lovrić. Koje će knjige zagrebački osnovnoškolci morati dokupiti znat će se tijekom prvog tjedna nastave. "U nekoj će školi možda tražiti dodatne materijale, a u nekima neće. Moja bi želja bila da nastavnici traže što manje dodatnih stvari kako bi sačuvali budžete roditelja", rekao je Lovrić.

Prošla školska godina donijela je brojne novine kao što su e-upisi u srednje škole te eksperimentalni početak građanskog odgoja u nekim te zdravstvenog odgoja u svim školama. I ova će godina, poručuje Jovanović, biti prepuna izazova i velikih promjena. Uz ostalo, sredinom rujna u javnu raspravu ide Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti, gdje Jovanović očekuje angažman i suradnju nastavnika. Nakon nedavnih najava udruge Vigilare, o novoj ustavnoj tužbi i širokoj raspravi o, po njima spornom četvrtom modulu, ne namjerava više polemizirati. "Mogu ponoviti da je zdravstveni odgoj, na način kako je osmišljen u našim školama, temelj i prevencije i unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života. Uvjeren sam da će generacije koje će izlaziti iz škola, nakon što će 12 godina slušati zdravstveni odgoj, biti bolje generacije i bolji roditelji nego što su to roditelji djece koji mu se protive", rekao je resorni ministar.

Kao i svake godine, i ove se poduzimaju svi koraci kako bi školarci, osobito oni najmlađi bili sigurni u prometu. "Bit će pojačana dežurstva, a imamo i edukativne akcije na tom planu. Naravno, želim apelirati na vozače da obrate posebnu pažnju na školarce, ne samo prvog dana škole, već tijekom cijele školske godine", rekao je Lovrić.

Mihalinec: Izgleda da je početak školske godine iznenadio ministarstvo jednako kao i zimsku službu snijeg u siječnju

Povodom početka nove školske godine priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti, oglasio se predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH), prof. Branimir Mihalinec:

"Danas počinje nova školska godina. Iako ministar preko medija tvrdi kako je sve spremno za početak, istina je pomalo drugačija.

Izgleda da je početak školske godine iznenadio ministarstvo jednako kao i zimsku službu snijeg u siječnju. Naime danas, prvog dana nastave mnogi učenici još uvijek ne znaju u koju su školu i koji program upisani. Iako je već nakon prvog upisnog roka u srpnju bilo jasno kako će biti upitno formiranje razrednih odjela u programima za koje nije bilo dovoljnog interesa učenika, taj problem počeo se rješavati tek tjedan dana prije početka nove školske godine. Iz Sindikata smo upozoravali MZOS kako samo uvođenje e-upisa neće riješiti upisne probleme, poglavito što nisu uvaženi prijedlozi struke pri donošenju kriterija za upise.

Provođenje drugog roka državne mature prema novom Pravilniku kao da je još više iznenadilo MZOS i NCVVO. U posljednjem trenutku izmijenjeni su rokovi održavanja drugog roka državne mature i to na način da se ispiti državne mature održavaju istovremeno kada i redovna nastava, što će dodatno pojačati stanje nereda u školama. Umjesto da se, kako zdravi razum nalaže,  drugi rok državne mature održava u svakoj županiji u jednoj školi za sve učenike iz te županije, velik broj škola zbog jednog ili nekoliko učenika neće biti u mogućnosti normalno započeti školsku godinu.

Ministar nas preko medija uvjerava javnost kako je sve spremno za normalno provođenje zdravstvenog, kao i građanskog odgoja...???

Šokantna je odluka ministra da se organizira nastava kod kuće za jednog 10-godišnjeg učenika osnovne škole i to zbog neprihvatljiva ponašanja. Možemo li to očekivati i u drugim slučajevima?  Hoćemo li i mi održavati nastavu po kućama? Postoje mnoga rješenja koje nudi struka, no očito je stav MZOS-a da se mišljenje struke ne uvažava.

Kako se pritisak na smanjenje prava zaposlenih u srednjoškolskom sustavu nastavlja, niti ova školska godina neće proći bez industrijskih akcija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara