Počela misija EUFOR-a u BiH

DEVETOGODIŠNJA mirovna misija NATO-a u Bosni i Hercegovini, najdulja u povijesti Alijanse, završena je u četvrtak svečanošću u Sarajevu kojom je istodobno označen početak misije vojnih snaga Europske unije u toj zemlji pod nazivom "Althea".

Simboličnim skidanjem zastave sa znakovljem SFOR-a i postavljanjem zastava EUFOR-a odnosno NATO-a označen je početak djelovanja mirovne misije EU u kojoj će biti oko sedam tisuća vojnika iz 33 zemlje, uključujući i nekoliko njih izvan sastava Unije poput Kanade i Turske.

Zapovjedništvo EUFOR-om preuzeo je britanski general David Leakey dok je posljednji zapovjednik SFOR-a američki general Steven Schook istodobno postao prvim zapovjednikom NATO-ova stožera čije će sjedište biti u Sarajevu i u kojemu će djelovati oko 150 časnika iz zemalja-članica Sjeveroatlantskog saveza.

Primopredaja ovlasti između SFOR-a i EUFOR-a odnosno stožera NATO-a obavljena je u nazočnosti glavnog tajnika Alijanse Jaapa de Hoop Scheffera, visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane te vrhovnog zapovjednika NATO-a u Europi američkog generala Jamesa Jonesa i njegova zamjenika Johna Reitha koji će imati zapovjedne ovlasti i nad EUFOR-om.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac je u prigodnom govoru rekao da je to značajan trenutak ne samo za BiH nego i za cijelu međunarodnu zajednicu kada su u pitanju mirovne operacije širom svijeta.

"Pozdravljam dolazak mirovne misije EU i nudim joj našu punu potporu i suradnju. Također pozdravljam nastavak prisutnosti NATO-a koji će pomoći reformi obrane, hvatanju osumnjičenih za ratne zločine i borbi protiv terorizma", kazao je Paravac.

On je izrazio uvjerenost da će EUFOR i NATO osigurati da BiH postane punopravnom članicom euroatlantskih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni tajnik NATO-a De Hoop Scheffer kazao je da je prijenos ovlasti na EUFOR dokaz razvitka suradnje Alijanse i EU i stoga predstavlja povijesni trenutak ne samo za BiH.

Odluka o tome da se NATO uopće angažira na Balkanu također je bila povijesna, kazao je Scheffer, istaknuvši da je to bio početak transformacije same Alijanse jer je u pitanju angažman koji je okupio više od četrdeset zemalja na ispunjenju zajedničkog cilja.

Scheffer je potvrdio da će se u suradnji s EU, uz posredovanje stožera NATO-a u Sarajevu, nastaviti pružati aktivna potpora radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

O tome hoće li vlasti BiH surađivati s ICTY ovisi i to hoće li ta zemlja postati članicom programa "Partnerstvo za mir", ponovio je glavni tajnik NATO-a.

Javier Solana u svojem je govoru istaknuo da lekcije iz povijesti, naučene u slučaju BiH, ne treba zaboraviti no napore valja usmjeriti ka budućim izazovima.

"EU danas preuzima novu odgovornost ali s istom odlučnošću i učinkovitošću kao i njezin prethodnik iz NATO-a", kazao je Solana dodajući da je zajednički cilj vidjeti jednog dana BiH u sastavu Unije.

Uvjet za to, kako je upozorio, ostaje i spremnost mjesnih političkih čelnika da ojačaju institucije države BiH, njezino gospodarstvo i demokraciju.

"Misija se nastavlja do njezina ispunjenja", zaključio je Solana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara