Počela najvažnija ovogodišnja vježba Hrvatske ratne mornarice

Počela najvažnija ovogodišnja vježba Hrvatske ratne mornarice
Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

DANAS je počela vojna vježba s bojnim gađanjem "Harpun 19" (Live Exercise - LIVEX), najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini. U njoj će se prvi put gađati s helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prije isplovljavanja u vojarni Admiral flote Sveto Letica - Barba u Splitu, održana je konferencija na kojoj je istaknuto da u vježbi sudjeluje i Kiowa Warrior, a kao promatrači pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a.

Vježbu "Harpun 19" snage HRM-a izvodit će u srednjem Jadranu do petka, 25. listopada, uz sudjelovanje dijela snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Obavještajne pukovnije (OP), Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) i pukovnije Vojne policije (pVP), izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Kažu da je glavni cilj povećati sposobnosti

Glavni cilj vježbe je povećati sposobnosti u planiranju, organizaciji i provedbi združenih operacija s težištem na pomorskoj desantnoj operaciji. Kroz obučne aktivnosti prikazat će se integracija i upravljanje vatrom i manevrom te provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta. Scenarij vježbe "Harpun 19", navodi MORH, osigurava operacijske izazove za angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga u oslobađanju privremeno okupiranog teritorija.

Posebna zanimljivost ovogodišnje vježbe je gađanje zračnog cilja lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) Strela 2M, koje će s broda, uz potporu pukovnije Protuzračne obrane HKoV-a, izvesti tim HRM-a. Osim toga, u vježbi će se prvi put izvesti gađanje površinskog cilja s helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Zapovjednik vježbe je kontraadmiral Ivo Raffanelli, a direktor vježbe je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara