Počela obnova čuvene džamije u Mosulu u kojoj je vođa ISIS-a proglasio kalifat

Počela obnova čuvene džamije u Mosulu u kojoj je vođa ISIS-a proglasio kalifat
Screenshot: YouTube
 
UJEDINJENI Arapski Emirati i Irak krenuli su u ponedjeljak s rekonstrukcijom džamije al-Nuri u Mosulu i njezina kosog minareta, razorenog u borbi za preuzimanje grada od džihadista. 
 
Na svečanosti u Nacionalnom muzeju u Bagdadu ministrica kulture UAE-a Nura al-Kabi objavila je da će njezina zemlja financirati radove na obnovi u razini 50,4 milijuna dolara.
 
"Projektom koji će trajati pet godina ne želi se samo rekonstruirati džamija, minaret i infrastruktura nego i pružiti nada mladim Iračanima. Nekoliko tisuća godina stara civilizacija mora se očuvati", naglasila je ona. 
 
Sporazum su potpisali al-Kabi i njezin irački kolega Fariad Ravanduzi u prisustvu direktorice UNESCO-a u Bagdadu Louise Haxthausen.
 
U čuvenoj džamiji Bagdadi se jedini put pojavio u javnosti te proglasio ISIS-ov kalifat 
 
Čuvena džamija al-Nuri i njezin kosi minaret iz XII. stoljeća razoreni su u lipnju 2017., a iračka vojska optužila je Islamsku državu da je ondje postavila eksploziv. 
 
U toj se džamiji samoproglašeni "kalif" ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi, još uvijek na nepoznatoj lokaciji, pojavio jedini put u javnosti 2014. 
 
Ministrica UAE-a pozvala je međunarodnu zajednicu "da se udruži u zaštiti vrednota koje spadaju u svjetsku baštinu, posebice onih u našem arapskom području, poprištu sukoba, ratova i terorizma". 
 
Džamija al-Nuri svoje ime duguje Nuredinu al-Zinkiju, ujedinitelju Sirije koji je vladao jedno vrijeme Mosulom i naredio njezinu izgradnju 1172. godine. Srušena je i rekonstruirana 1942.
  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara