Počelo suđenje za ubojstvo torcidaša, konobar opisao krvavu večer u Stobreču

Počelo suđenje za ubojstvo torcidaša, konobar opisao krvavu večer u Stobreču
Foto: Facebook

U SPLITU je počelo suđenje za ubojstvo Ivana Mate Blaževića. Za njegovo ubojstvo osumnjičen je Nikola Gusić Janjić, kojeg se tereti da je u ranim jutarnjim satima 11. kolovoza prošle godine u kafiću u Stobreču Blaževiću zabio nož u prsa i pobjegao. Blaževiću nije bilo spasa, umro je u bolnici pola sata nakon napada.

Gusić Janjić skrivao se sve do 20. rujna kada se predao splitskoj policiji nedaleko od njihovog sjedišta u pratnji oca. Ubrzo je iz splitskog prebačen u šibenski zatvor iz sigurnosnih razloga. Blažević je bio među skupinom torcidaša koji su 2016. godine u Stobreču napali suca Brunu Marića. Njega su jedinog uhvatili.

Gusić Janjić kazao je da se ne osjeća krivim.

"Žao mi je što se to dogodilo, ali ne smatram se krivim", rekao je na sudu, prenosi Dalmatinski portal.

Govorila majka ubijenog

Prva je svjedočila majka ubijenog Tanja Blažević.

"Moj sin je bio normalan dječak iz normalne obitelji koja ga je voljela. Bio je darežljiv, volio je davati. Meni je pomagao oko posla, bio je student Upravno-pravnog fakulteta, imao je još jedan ispit do treće godine. Volio je nogomet, mi u obitelji nismo željeli da to bude pretjerano jer u Australiji, odakle dolazimo, taj sport nema toliki društveni značaj. Ovo je velika tragedija, Mate je pogođen nožem u srce, ubijen je. To nitko nije zaslužio, pogotovo on kao dobra i mlada osoba. Jako nam je teško, sestrama je bio sve. Mate je bio aktivan u Torcidi, ali nikada nije nosio oružje ili kakav drugi opasan predmet. Nije bio takva osoba da bi mu tako nešto trebalo. Zato osjećam veliku nepravdu što se na njega išlo nožem. Tražimo pravdu. Pravda mora biti zadovoljena da obitelj može nastaviti sa svojim životima", kazala je majka.

Svjedok: Kada sam izašao, čuo sam kako govore :"Ubo ga je"

Što se sve događalo prije toga, ispričao je Ante Trogrlić koji je te večeri posluživao goste u kafiću gdje se ubojstvo dogodilo.

"U Stobreču je te večeri bila proslava Svetog Lovre. Gusić Janjić došao je s prijateljem Dinkom između 1 i pol i 2 sata. Sjeo je za stol s dvije djevojke koje su puštale glazbu s mobitela. Prijatelj mi je rekao da pripremim piće za 25 ljudi koji su ubrzo došli. Među njima je bio i Blažević. Prepoznao je Gusić Janjića, pitao ga je poznaju li se. 'Znam ja tebe, mi smo te prebili kada si digao nož na nas', kazao mu je Blažević. 'Neka dođe, neka klekne, neka se ispriča, sve će mu biti oprošteno', inzistirala je cijela grupa torcidaša. Gusić Janjić i njegov prijatelj izašli su i krenuli prema parkingu, za njima su krenuli mladići. Nisam vidio što se dogodilo zbog zavjese koja mi je priječila pogled. Kada sam izašao, čuo sam nekog kako govori: 'Ubo ga je.' Hitna pomoć stigla je za 15-20 minuta", ispričao je svjedok.

Atmosfera je bila opuštajuća, ali onda se sve promijenilo

U nastavku rasprave, dok je svjedok odgovarao na pitanja branitelja Joška Čeha i Tonija Vukičevića, iskristaliziralo se da su Gusić Janjić i njegov prijatelj ranije već jednom napustili kafić pa ih je unutra vratio poznanik iz grupe Ivana Mate Blaževića uvjeravajući ih kako nema razloga za zabrinutost i da će se sve srediti.

"Atmosfera je ispočetka bila opuštajuća, no onda je došlo do promjene raspoloženja. Mate se obratio jednoj curi koja je bila u društvu Gusić Janjića. Tražio je da puštaju njihove pjesme, navijačke i dalmatinske koje se pjevaju na stadionu. Bila je u strahu, tresla se. Gusić Janjić je pola sata prije sukoba s Blaževićem izašao s prijateljem, ali ga je Nikola Hasan nagovorio da se vrate u Reket. Hasan je govorio: 'Sve će biti u redu'", otkrio je svjedok.

Gusić Janjić i prijatelj opet su napustili kafić, za njima su krenuli pripadnici Torcide, njih 10-15, opisao je svjedok potom događaje koji su uslijedili. Otkrio je i kako je uzrok napetosti bio sukob na Veliki petak između nekog mladića i desetorice pripadnika Torcide.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara