HRVATSKI TURIZAM

Početak srpnja turistički podbacio, zato skrivaju brojke

Početak srpnja turistički podbacio, zato skrivaju brojke
Foto: Krešimir Žanetić, Index

SRPANJ bilježi drastičan pad dolaska gostiju u Hrvatsku.

Hrvatska je u prvom tjednu srpnja (od 1. do 8. srpnja) zabilježila 90.000 gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Osim toga, bilježi se i 400.000 noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine.

 

Pad dolaska gostiju zabilježen je u svim županijama, a najgore je u privatnom smještaju.

Tako je u privatnom smještaju u prvom tjednu srpnja boravilo 414.211 gostiju. Lani je ta brojka iznosila 474.061.

Što se hotela tiče, oni također bilježe pad, ali neznatan. U prvom srpanjskom tjednu tu je boravilo 263.200 gostiju. Lani je ta brojka iznosila 264.882.

Prema podacima kojima raspolaže Index, 12 je posto manje dolazaka i gotovo 20 posto manje noćenja s njemačkog tržišta, koje je inače Hrvatskoj najvažnije što se tiče turizma.

Prema tablici do koje smo došli, vidljivo je da je sezona još uvijek u plusu. No prvi tjedan srpnja bilježi značajan pad. Tako je lani u prvih sedam dana sedmog mjeseca u Hrvatsku stiglo 1.094.199 gostiju. Ove godine ih je stiglo 1.004.139.

Sezona, kao što smo rekli, za sada bilježi rast. No glavni dio sezone tek predstoji, a kako je pokazano, srpanj je počeo jako loše.

Dio pada može se pripisati ranijem datumu Ultra festivala 2018.

Dio pada prošle godine može se pravdati činjenicom što se splitska Ultra održavala nešto ranije. Ultra se 2018. godine održavala od 6. do 8. srpnja pa ulazi u prvi srpanjski tjedan.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ove je godine zabilježeno 202.417 dolazaka, dok ih je lani u prvom srpanjskom tjednu bilo 235.901. Dakle, ove godine je došlo oko 33.000 gostiju manje u Splitsko-dalmatinsku županiju i to se sasvim sigurno može povezati s Ultrom.

Pad i u drugim turističkim županijama

No, pad bilježe i druge županije. Na razini cijele zemlje je, kako smo spomenuli, oko 90.000 gostiju manje.

Naime, i druge županije bilježe osjetan pad. Tako je u Dubrovačko-neretvansku županiju u prvom srpanjskom tjednu stiglo 96.669 gostiju, što je manje od 101.947 koliko ih je došlo lani.

Pad je vidljiv u Istri. Tamo je u prvom srpanjskom tjednu stiglo 245.057 gostiju. To je za više od 10.000 ljudi manje nego što ih je stiglo u istom periodu lani. Tada je brojka iznosila 257.783.

U Zadarsku županiju stiglo je 116.675 gostiju, za razliku od 131.213 lanjskih.

Šibensko-kninska županija zabilježila je 62.882 gosta, što je manje od 68.776, koliko ih je zabilježeno lani.

Ministar se hvalio rezultatima prve polovice godine

Zanimljivo, prije nekoliko dana ministar turizma Gari Capelli hvalio se rezultatima u prvih šest mjeseci.

"Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,88 milijuna dolazaka (+6 posto) i 26,26 milijuna noćenja (+3 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 5,85 milijuna dolazaka (+6 posto) i 22,93 milijuna noćenja (+3 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 6 posto te u noćenjima za 4 posto", stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Rezultate prave sezone vlada će skrivati do rujna

Zato je osobito zanimljiva informacija s te konferencije, a koju Ministarstvo u svom priopćenju ne spominje, da se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja eVisitor sustava. Drugim riječima, Ministarstvo više neće javno objavljivati podatke iz sustava eVisitor, a sad je jasno i zašto. Taj sustav omogućuje dnevni uvid u broj gostiju i statistike, a to sada neće biti moguće.

Cappelli je na konferenciji za medije najavio kako se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja iz eVisitor sustava, nego tri put godišnje i to: početkom srpnja za prvih šest mjeseci, u rujnu s rezultatima glavne sezone te krajem godine kao završni izvještaj cijele turističke godine.

Na pitanje je li točno da neke destinacije u prvim danima srpnja bilježe minuse, Cappelli je na konferenciji rekao da je to moguće, pogotovo ako nisu ulagali u kvalitetu, ali je i dodao da neće sagledavati hrvatski turizam dan po dan ni po određenim datumima, nego na razini sedam i više mjeseci. S te strane, kazao je da će sljedeće zaokružene rezultate predstaviti tek počekom rujna, a onda još jednom krajem prosinca.

"Ja ću danas upozoriti da ćemo drugo prolazno vrijeme imati prvih desetak dana devetog mjeseca, da vam damo izvješće za sedmi i osmi mjesec. I onda zadnje podvlačenje crte s 31. 12. I to će biti praksa", rekao je Cappelli.

"Način pristupa putovanjima se promijenio", pokušao je to opravdati Cappelli.

Dan ranije, gostujući u Istri, kazao je kako očekuje rast u srpnju.

"Vjerujem da ćemo ono što smo planirali u konačnici i ostvariti. Ono što smo planirali početkom srpnja, a to je tri posto više turista i od jedan do dva posto više noćenja, ostvarujemo. Dakle, računamo da bi rast mogao biti oko tri posto", poručio je ministar Cappelli 8. srpnja.

No za službene rezultate srpnja trebat ćemo čekati rujan. Prema podacima kojima raspolaže Index, oni neće biti dobri. Barem nisu za sada.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara