Počinje berba ranih vinskih sorta grožđa - najranije u posljednjih 20 godina

U JUŽNIM krajevima Hrvatske počela je na pojedinim područjima berba ranih bijelih vinskih sorta grožđa, a u sjevernim krajevima ta se berba sprema početkom idućega tjedna.

Predstojnik Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta Nikola Mirošević izjavio je danas da se sprema sutra otputovati na Brač, gdje počinje berba pošipa.

Po njegovim riječima i u sjevernim vinogradarskim krajavima idućeg tjedna počet će berba ranih bijelih sorta na pojedinim područjima, kao što su traminac i pinot.

Viša savjetnica za vinarstvo u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Ivana Alpeza potvrdila je kako će početkom idućeg tjedna započeti berba ranih bijelih sorta.

Po njezinim riječima stručnjaci su zbog suše dali preporuku da danas počne berba pošipa na Braču jer je omjer šećera i ukupnih kiselina povoljan za berbu.

Alpeza tvrdi da je u posljednjih dvadeset godina ovo najranija berba. Napominje kako agronomi na terenu prate pojedine sorte i preporučuju s tim u vezi početak berbe.

Na južnim obroncima Zagrebačke gore u vinogradima Agronomskoga fakulteta "Jazbina" sve je spremno za početak berbe traminca.

To će biti najranija berba te sorte grožđa, izjavio je djelatnik poljoprivrednog dobra u "Jazbini" Ivo Barić, dodavši kako je najranija berba traminca dosad bila 2000., kad je počela 31. kolovoza.

Po njegovim riječima traminac je tehnološki spreman za berbu jer se šećer i kiselina adekvatno prate. Po zadnjim mjerenjima šećer je u tramincu veći od 21, a ukupne kiseline 6,5 grama. Na 7,5 hektara površina pod vinogradima u "Jazbini" berba chardonnaya, ako se nastave ovakvi vremenski uvjeti, počet će krajem mjeseca, dodao je.

Za berbu grožđa, kako napominje Mirošević, potreban je zbroj efektivnih temperatura, koji se računa izračunom srednjomjesečne temperature, koja se umanji za deset stupnjeva i pomnoži s brojem dana u mjesecu.

"Sve vinske sorte dijele se na pet dobi dozrijevanja s obzirom na potreban zbroj efektivnih temperatura", pojasnio je Mirošević, dodavši kako je za rane vinske sorte ili prvu dob dozrijevanja potreban zbroj od 1300 efektivnih temperatura.

"Prosječno visoke temperature posljednjih mjeseci skratile su vrijeme dozrijevanja", izjavio je Mirošević, dodavši kako je u prošlom stoljeću u jednom zapisu čarskoga župnika (Korčula) naišao na podatak o najranijoj berbi. Župnik je u drugom desetljeću 20. stoljeća, 25. srpnja, zapisao da je u Čari grožđe posvuda zrelo i da se može početi s berbom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara