Počinje suđenje Jovanu Vejnoviću, veleposlaniku u Libiji, zbog šverca 5.000 litara alkohola

Počinje suđenje Jovanu Vejnoviću, veleposlaniku u Libiji, zbog šverca 5.000 litara alkohola

Tekst: Z.J.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

BIVŠI veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović kojeg se sumnjiči za prodaju alkohola, danas prisustvuje pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu. Prema najavama, sudac Siniša Pleše će odrediti datum početka glavne rasprave i odlučiti o predloženim dokazima i svjedocima koji će biti izvedeni i saslušani, prenosi HRT.

Prema optužnici, Vejnovića se tereti za zloporabu položaja i ovlasti jer je mimo diplomatskih propisa uvozio alkohol u Libiju, u kojoj je zabranjena njegova prodaja. Uskok je u optužnici naveo da je Vejnović sedam puta u ime veleposlanstva RH od tvrtke iz Kopenhagena naručio nešto više od pet tisuća litara alkoholnih pića vrijednih 46.550,62 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Vejnović je slučaj nazvao političkom farsom, ali je dodao da vjeruje u pravnu državu i da će suđenje teći u skladu s propisima. U objašnjenju svojih postupaka, Vejnović je rekao da je sve što je činio imalo za cilj unapređivanje bilateralnih odnosa Libije i Hrvatske.

S veleposlaničkog mjesta je Vejnović razriješen 15.veljače, a nakon isteka godišnjega odmora, 67-godišnji Vejnović će biti umirovljen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara