Pod istragom kineski znanstvenik koji tvrdi da je genetski modificirao bebe

Pod istragom kineski znanstvenik koji tvrdi da je genetski modificirao bebe
Screenshot: Washington Post

SVIJETOM je odjeknula vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe, i to takve da će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

>> U Kini su rođene prve genetski modificirane bebe. Uzbuna u svijetu

He, koji je studirao na prestižnom američkom Sveučilištu Stanford, a radi na Sveučilištu Southern University of Science and Technology u Shenzhenu, pojasnio je da se odlučio na ovaj zahvat zato što je HIV veliki problem u Kini. Eksperiment s tehnikom editiranja gena zvanom CRISPR na kraju je "urodio" dvjema zdravim bebama, i to sestrama blizankama.

"Lula i Nana došle su plačući na ovaj svijet, zdrave kao i svaka druga beba"

"Dvije divne male kineske curice nazvane Lula i Nana došle su plačući na ovaj svijet, zdrave kao i svaka druga beba, prije nekoliko tjedana. Bebe su sada kući, s njihovom mamom Grace i tatom Markom", rekao je He u YouTube videu koji je objavio. Objasnio je da je majka zatrudnjela umjetnom oplodnjom (IVF), ali je uz nju izvedena "genetska operacija" kojom je uklonjen "prolaz kroz koji HIV ulazi kako bi inficirao ljude".

No njegovo znanstveno postignuće izazvalo je brojne kritike zapadnih kritičara, pa je tako profesor etike Julian Savulescu nazvao ovo ni manje ni više nego "monstruoznim eksperimentom". 

"Ako je istina ono o čemu se izvještavalo, onda je ovo ekstremno preuranjen i upitan eksperiment u kreiranju genetski modificirane djece", smatra Jeffrey Kahn, bioetičar s Instituta bioetike Hopkins Berman koji je, kao i He, bio na Međunarodnom summitu o editiranju gena u Hong Kongu.

A osim kritika, počele su i istrage cijelog slučaja - barem one akademske. Kako piše Associated Press, He je sad pod istragom svog lokalnog odbora za medicinsku etiku kojom će se utvrditi je li svojim eksperimentom prekršio zakone ili regulacije. 

Heovo Sveučilište: Duboko smo šokirani, eksperiment nije obavljen ovdje

Sveučilište u Shenzhenu izjavilo je da su njegovi dužnosnici "duboko šokirani" eksperimentom, ali je naglasilo da ono nije obavljeno drugdje te da je He na neplaćenom dopustu. 

To nije jedina istraga: I Sveučilište Rice iz SAD-a izjavilo je jučer da istražuje svog profesora fizike i bioinženjeringa koji je za AP priznao da je pomogao kineskom istraživaču u stvaranju prve genetski modificirane bebe. 

Profesor Michael W. Deem rekao je za Associated Press da je bio u Kini kad su sudionici ovog istraživanja dali svoj pristanak njegovom suradniku Heu, kojem je bio savjetnik. Sveučilište Rice je pak upozorilo da istraživanje s genetski modificiranim bebama povlači "zabrinjavajuća znanstvena, pravna i etička pitanja". Glasnogovornik Sveučilišta je u pisanoj izjavi za list The Chronicle of Higher Education rekao da Rice nije znao ništa o projektu te da će istražiti Deemovu uključenost u njega.

"Koliko (Sveučilište) Rice zna, ništa od kliničkog rada nije obavljeno u SAD-u. Bez obzira gdje je provedeno, ovaj rad, kako je opisan u izvještajima iz tiska, krši pravila znanstvene profesionalne etike i nije u skladu s etičkim normama znanstvene zajednice na Sveučilištu Rice."

Strah zbog nasljednih bolesti i "dizajnerskih beba"

Kineski zakoni za sada još uvijek ne dozvoljavaju gensko modificiranje djece, mada se predviđa da bi se postojeća ograničenja u budućnosti mogla olabaviti. Zdravstvene vlasti i članovi etičkog povjerenstva te zemlje stoga su pokrenuli istragu o cijelom slučaju. Izrazili su "veliku zabrinutost" ovom viješću i naredili pokrajinskim vlastima da "smjesta provedu istragu i razjasne cijeli slučaj".

"Moramo biti odgovorni prema zdravlju ljudi i djelovat ćemo u skladu sa zakonom", priopćilo je Nacionalno zdravstveno povjerenstvo. 

Najveća etička dilema povezana s genetskim inženjeringom ljudi, odnosno editiranjem ljudske DNK, ta je što bi izmijenjeni DNK mogao uvesti nove bolesti ili poremećaje koji će biti naslijeđeni generacijama nakon toga, piše američki NPR. Drugi je razlog strah da će ova metoda dovesti do takozvanih "dizajnerskih beba", odnosno djece koja se genetski modificiraju ne iz medicinskih, već iz estetskih ili sličnih razloga - tako da budu viša, ljepša, snažnija ili pametnija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara