Podignute optužnice protiv 17 osoba upletenih u aferu "Orao"

TUŽITELJSTVO u Bijeljini podiglo je optužnice protiv 17 visokih vojnih i civilnih dužnosnika iz Republike Srpske zbog kršenja embarga na izvoz oružja i vojne opreme u Irak te prikrivanja istrage, javili su u petak mediji u srpskome entitetu u BiH.
Iz Zrakoplovnog zavoda Orao iz Bijeljine Iraku su isporučivani dijelovi za zrakoplov ruske proizvodnje MIG 21 te druga vojna oprema.

Petoricu najviših vojnih dužnosnika Republike Srpske tereti se da su kao članovi Povjerenstva, koje je trebalo provjeriti navode o trgovini oružja s Irakom, ministru obrane Republike Srpske podnijeli krivotvoreno izvješće.

Za prikrivanje istrage afere Orao optužnica je podignuta protiv načelnika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, generala Momira Zeca, bivšeg zamjenika ministra obrane Nikole Delića, pomoćnika ministra pukovnika Zorana Cvjetkovića, visokog dužnosnika Uprave za sigurnost Ministarstva obrane pukovnika Petra Očeušanina te načelnika Vojnog kabineta predsjednika Republike Srpske pukovnika Vlade Topića.

Kako su javili srpski mediji, među šestoricom optuženih za najteže kazneno djelo, ilegalni izvoz naoružanja i vojne opreme je bivši načelnik Uprave Ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane Radoslav Pandžić te još petorica čelnih ljudi Zrakoplovnog zavoda Orao iz Bijeljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optuženi su bivši direktor "Orla" Milan Prica, njegov zamjenik Teodosije Kecman i direktor marketinga Gordan Santrač, koji se terete za nedopuštenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnog materijala.

Među sedamnaestoro optuženih za aferu "Orao" je i šest nižih djelatnika Uprave carina Republike Srpske, najviše carinskih inspektora, koji se terete za zloporabu službenog položaja ili ovlasti.

Vlastima Republike Srpske je međunarodna zajednica naložila da do 17. ožujka predaju novo izvješće istrage o aferi "Orao".

(Hina) zkre rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara