Podjela stanova u Vukovaru: "Stan ne mogu dobiti branitelji, a mogu razni stanimirovići"

PODJELA stanova u obnovljenoj zgradi i ujedno jednoj od najvećih u Borovu naselju, zgradi A-1 u ulici dr. Ante Starčevića, održava se sutra u 11 sati.

No, u Vukovaru i njegovoj napaćenoj okolici ne može ništa, čini se, proći bez prosvjeda pa ni ova podjela stanova te se za sutra najavljuje prosvjed više od 25 stanara koji su prije obnove živjeli u toj zgradi, a sada nisu na popisu za dodjelu stanova. Ova situacija se događa samo dan nakon što je državni vrh posjetio Vukovar u sklopu proslave Dana državnosti na kojoj su podijelili diplome polaznicima 10. naraštaja ratne škole "Ban Josip Jelačić" i 12. naraštaja pilota kadeta. Nakon njihovog odlaska u Vukovar, najskuplji i najsiromašniji grad u Hrvatskoj i dalje je ostao grcati u svojim problemima, bez potrebne pomoći države. 

"Stanovi se dodjeljuju onima koji žive u Srbiji, a koji ih iznajmljuju Hrvatima"

Vukovarski branitelji su ogorčeni jer će mnogi i nakon sutrašnje dodjele stanova ostati na ulici, a mnogi su i bez posla. Posebno su ogorčeni jer stanove dobivaju mnogi koji prije završetka rata nisu ni živjeli u ovome gradu, a kamoli ga branili. U razgovoru će spomenuti da se stanovi dobivaju političkim linijama te kako nije rijetkost da stan dobiju i oni koji sad ne žive u Vukovaru, nego stanove imaju u Zagrebu. Kažu da se stanovi dodjeljuju onima koji žive u Srbiji i koji ih potom iznajmljuju Hrvatima koji nemaju gdje živjeti, te da je mnogo preuzetih stanova u kojima nitko ne živi, jer ljudi žive i rade u Zagrebu ili negdje slično.

Svoj problem su Indexu iznijeli supružnici Držaljević, Ivan i Katica, koji su u stanu u spomenutoj zgradi živjeli sve do prije dvije godine, kada je započela obnova. Ivan je vukovarski branitelj, obolio od PTSP-a. Neugodno su se iznenadili kada su prije nekoliko dana došli po papire za stan i kada su uvidjeli da nisu na popisu.

"Stan ne mogu dobiti branitelji, a mogu četnici"

Katica Držaljević nam je ispričala da su taj stan 1990. dobili od tvrtke Borovo te su se ubrzo uselili u njega. Godinu nakon toga je umro Katičin otac koji je živio s njezinom pomajkom u kućici ukupne površine od 37 kvadrata, i maćeha joj je odmah prepisala polovicu te kućice. 1999. supružnici Držaljević se nakon mirne reintegracije vraćaju u svoj stan u zgradu A-1 te u njemu borave do početka obnove prije dvije godine. U međuvremenu je maćeha Katici prepisala i drugu polovicu kuće, ali uz uvjet doživotnog uzdržavanja i da Katica i Ivan u tu kuću mogu tek nakon njezine smrti. Tako sada Držaljevići po zakonu ne mogu dobiti svoj obnovljeni stan jer na Katicu već glasi jedna nekretnina. Od obnove žive u stanu od dvadeset kvadrata predviđenom za socijalne slučajeve i za dva mjeseca će završiti na ulici.

"Svi nam kažu da ispadamo blesavi jer smo prijavili tu kućicu, dok razni "stanimirovići" dobivaju po nekoliko stanova. Stanove su dobili i oni koji su se borili an drugoj strani, mogu slobodno reći, četnici, a mi ne možemo u svoj stan. Ne možemo u stan moje pomajke dok ona ne umre, a i kako ćemo svi troje živjeti u stanu od 37 kvadrata? Moj suprug je branitelj i mi ne možemo u naš stan, a još ima čitav niz slučajeva poput našeg", rekla nam je Katica Držaljević.

U Uredu za prognanike i izbjeglice Vukovara gdje je pročelnik Ante Drmić, samo su im rekli da se oni pridržavaju zakona te kako nema nikakve šanse da dobiju niti svoj stan niti bilo koji drugi. Tako da obitelj Držaljević sada ima potpuno nesigurnu budućnost.

"HDZ je iznevjerio većinu Vukovaraca i istjerao na ulicu"

Ostali branitelji koji nisu na popisu za stan, htjeli su ostati anonimni jer ne žele da im se dogodi još i to da ostanu bez posla, kad već ne mogu dobiti svoj stan. Kažu da im je često govoreno kako moraju glasati za HDZ jer se ne smije dopustiti Srbima da dođu na vlast u Vukovaru, no smatraju da je HDZ iznevjerio veliku većinu Vukovaraca i istjerao ih van na ulicu, prevario ih i opljačkao. Poručuju da im je dosta "simboličnih poruka, slikavanja i posjeta, te reklamiranja u Vukovaru kao simbolu domovine".

Mladima u gradu se ništa ne nudi i ne mogu dobiti stanove iako su u Vukovaru rođeni, pronašli posao i žele stvarati svoje obitelji. Vukovarci kažu da nije rijedak slučaj kao kod obitelji Držaljević, da se stan u kojem su živjeli dodjeli nekom drugom, i da onda izgube prebivalište i sve dokumente koji su potvrđivali da su Vukovarci, te da ih sada nema nigdje i ne postoje. Iako se Vukovar naziva "Grad heroj", on je i dalje "Grad slučaj".

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara