Pogledajte bespravno ruglo u Brelima, čak je i HDZ-ov načelnik očajan i šokiran

Pogledajte bespravno ruglo u Brelima, čak je i HDZ-ov načelnik očajan i šokiran
Foto: Index

PROČITATE li ovaj tekst, shvatit ćete kako bespravna gradnja na dalmatinskoj obali, konkretno u Brelima, ima raznovrsna lica. U slučaju o kojem pišemo katovi bez dozvole ne idu uvis, kako to obično biva, nego od legalno izgrađene kuće prema dolje i, pazite sad ovo, nisu vidljivi svačijem oku.

Kako to?

Čitajte dalje.

HDZ-ov načelnik: Mislio sam dati otkaz

„Mislio sam dati otkaz“, nemoćno počinje Stipe Ursić, tridesetdvogodišnji načelnik općine Brela. Jest načelnik, dakle, najviša lokalna vlast, i jest HDZ-ovac, dakle, član vladajuće stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Republici Hrvatskoj, ali čovjek priznaje nemoć u borbi protiv bespravne gradnje investitora Frane Gattina.


Stipe Ursić, HDZ-ov načelnik općine Brela

Tri (ilegalna) kata ispod zemlje

Nekoliko uvodnih informacija prije nego što damo riječ načelniku: Gattin, dugogodišnji vlasnik tvornice Sardina iz Postira, prije nekoliko je godina u Brelima na kaskadnom terenu, desetak metara iznad mjesne šetnice i plaže, kupio staru kuću, srušio je i, prema dozvoli, počeo graditi četverokatnicu. No, upozorava Ursić, istodobno je izdubio i onih desetak metara zemlje ispod kuće te napravio tri nelegalne etaže koje se spuštaju sve do mora, a izvana su kamuflirane kamenom. Općina je niz puta nazivala građevinsku inspekciju, ali...

Ali bolje je da riječ damo načelniku Ursiću.

„Drugog siječnja prošle godine napravio je cijelu etažu. I mi smo odmah 3. siječnja, nakon što smo išli kod nadležnih u Makarsku da dobijemo na uvid građevinsku dozvolu, prijavili građevinskoj inspekciji da je počela gradnja nelegalne etaže“, počinje Ursić.

Inspekciji od Splita do Brela trebalo 17 dana

Građevinskoj je inspekciji iz Splita do Brela – četrdesetak minuta lagane vožnje – prema Ursićevu svjedočenju trebalo 17 dana da izađe na teren.

Sedamnaest dana!?

„Da. U tih sedamnaest dana on gradi drugu etažu. Građevinska inspekcija dolazi i, koliko mi je poznato od komunalnih redara, jer ni o čemu nismo službeno obaviješteni, zaustavljaju Franu Gattina“, nastavlja Ursić.

Naravno, s obzirom na to da živimo u Hrvatskoj, tu se priča ne okončava.

Baš naprotiv.

Nevidljive etaže

„On ide na izmjenu građevinske dozvole i u njoj tvrdi da će sve nelegalne etaže zatrpati zemljanim materijalom. Tako je i prikazano u novoj građevinskoj dozvoli. Međutim, kada je dobio, nastavlja s nelegalnim etažama tako da ih sada imamo tri. I četiri iznad, u skladu su s Prostornim planom općine Brela“, opisuje Ursić.

E, ni tu nije kraj, dolazimo do optičkog fenomena da tri nelegalne etaže ne može vidjeti tko hoće.

„Sada su s vanjske strane zakamuflirane nekakvim klesanim kamenom, izgledaju kao kaskade. Imamo jasne slike na kojima se unutra vide prostorije, zidovi, stepenice i sigurno će on, ili tko već bude tamo za desetak godina, otvoriti te etaže. A on će dobiti uporabnu dozvolu“, predviđa Ursić.

Prijava predana DORH-u prošlog siječnja i - ništa

Sedam puta Općina je zvala građevinsku inspekciju, dostavljala dokaze, videosnimke, a ni do danas nema informaciju što je poduzeto. Predzadnjeg dana lanjskog siječnja Državnom je odvjetništvu u Splitu podnijela prijavu protiv Gattina. Opet ništa. Istodobno, kuća je pri kraju. U četvrtak, 2. svibnja, u skladu s općinskim propisima, predsezonski su radovi okončani.

„Bila je i mogućnost da mu prepriječimo put, da nema pristup. Što bi se tada dogodilo? Pošto smo vidjeli da institucije ne rade apsolutno ništa, mi bi, na temelju pravomoćne građevinske dozvole, izgubili bilo kakav spor s njim jer sud ne bi zanimalo šta on radi, nego važeći akt, a to je pravomoćna građevinska dozvola koje se ne pridržava“, zapaža Ursić.

Gattin je nekoliko puta dolazio u Općinu, obećavao zatrpavanje nelegalnih etaža, čak je dao i pisanu izjavu. Ali, prema Ursićevim riječima: „Ništa od toga. Nadzorni inženjer, kojeg imenuje gospodin Gattin, utvrdit će je li zatrpao etaže i to će biti dovoljno za dobivanje uporabne dozvole.“

Gradilište na kojem se ne boje građevinske inspekcije

Poslije ćaskanja s Ursićem, otišli smo do sporne kuće. Još dok smo je snimali s plaže, odozgo čujemo prijateljske glasove radnika i poruke poput „nemoj da ja siđem“, a kad smo se popeli, naišli smo na karakterističnu mješavinu viška nervoze, lošeg odgoja i bahatosti.

Gattin se ne želi fotografirati, ni dati izjavu za medije. Neki tip, predstavlja se kao njegov prijatelj, želi pričati o koječemu, čak i kada ga nitko ništa ne pita, ali se nema hrabrosti predstaviti. Na tabli koja bi trebala sadržavati osnovne informacije o građevini samo podatak da je izvođač radova Guj gradnja iz Slivna. Informacija o vrsti građevine, investitoru, projektantu, nadzorniku... nema. Ovdje se očito ne boje građevinske inspekcije.

U Gattinovoj družini tek se arhitekt Ivan Filipović predstavio i rekao: „Sve je napravljeno u skladu s pravomoćnom građevinskom dozvolom. Dolje ne smije biti prostor za življenje i nema ga, nego su armirano-betonski konstrukcijski zidovi i masu stupova. Uostalom, objekt će morati dobiti uporabnu dozvolu, 20 ljudi će to kontrolirati. Neće dobiti dozvolu ako nije po projektu“, smatra Filipović.

Arhitekt: Nemate što vidjeti

Tražimo dopuštenje da uđemo i pogledamo iznutra jesu li zaista zatrpali donji dio objekta, a Filipović veli da nemamo što vidjeti.

Naravno, pitali smo građevinsku inspekciju o ovome. Očekivano, nisu se oglasili, ali ako im je trebalo 17 dana od Splita do Brela, trebat će im, zasigurno, neko vrijeme i za odgovor.

Kad i ako stigne, objavit ćemo ga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara