RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Pogledajte dramatične snimke s granice: Očajni migranti se vraćaju u Veliku Kladušu

Pogledajte dramatične snimke s granice: Očajni migranti se vraćaju u Veliku Kladušu
Foto: Volonteri, Video: Sanja Padjen

OKO 200 migranata iz Velike Kladuše danas je krenulo prema granici s Hrvatskom. Međutim, policija BiH ih je zaustavila na stotinjak metara od granice. Oko graničnog prijelaza skupilo se mnogo policajaca, kako onih iz BiH tako i hrvatskih. S hrvatske strane granicu je nadlijetao i policijski helikopter.

Načelnik karlovačke policije Josip Ćelić izjavio je da je „u potpunoj kontroli s jedne i druge strane granice” situacija na prijelazu Velika Kladuša Maljevac gdje je 200-tinjak migranata iz BiH prijepodne pokušalo ući u Hrvatsku.

Većina migranata zaustavljena je s bosanskohercegovačke strane, a tek ih je manji dio uspio prijeći hrvatsku granicu gdje su raspoređene jake policijske snage za nadzor granice.

„Dobili smo informaciju pravovremeno i pregrupirali snage i zapravo provodili Zakon o kretanju i boravku stranaca na način da smo zapriječili ilegalan prelazak”, rekao je Ćelić.

Kako se doznaje na terenu, granični prijelaz je zatvoren, a migranti se okreću svjesni da ne mogu ući u Hrvatsku kroz koju žele dalje prema zapadnoeruopskim zemljama. Na prijelazu je i veliki broj novinarskih ekipa koje čekaju rasplet situacije.

Indexovi reporteri su na terenu i snimili su dramatične prizore policijskog kordona koji sprečava migrante od ulaska u Hrvatsku.

"Želimo prijeći granicu, samo to. Mnogo obitelji došlo je prijeći granicu. Jučer su neki ljudi pokušali ući u Hrvatsku. Ali policija im je oduzela 1500 eura i slomila im mobitele", ispričao je jedan mladić koji kaže kako dolazi iz Iraka.

 
Na graničnom prijelazu s Hrvatskom Velika Kladuša - Maljevac raspoređene su jake policijske snage koje su osiguravale lice mjesta, javlja Radio Kladuša. Policija je pregovarala s migrantima koji su htjeli ući u Hrvatsku.
 

Trenutno je promet na graničnom prijelazu otvoren. Oko stotinu migranata krenulo je iz kampa u Velikoj Kladuši prema granici, plan im je bio ući u Hrvatsku. 

Grupa migranata zaustavljena je na oko 100 metara od granice.

Dalji prolazak onemogućavale su im policijske snage BiH i Republike Hrvatske. Granični prelaz Velika Kladuša - Maljevac bio je zatvoren u oba smjera. U potpunosti je bila zatvorena i cesta od Tržnog centra Sudo-Luka do granice.


Foto: Volonteri

Kako javlja novinska agencija Patria, promet je na tom graničnom prijelazu odblokiran nešto prije 14 sati. 

"Otprilike oko 200 migranata je krenulo prema Hrvatskoj. Naše policijske snage uspjele su osigurati nesmetano odvijanje prometa i u pripravnosti smo. Pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša dobili su podršku od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona čiji su službenici raspoređeni u blizini prijelaza", kazao je za Patriju Ado Beganović iz MUP-a USK i potvrdio da se s migrantima pregovaralo.

Foto: Radio Velika Kladuša

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara