Pogledajte kako je izgledao Annanov posjet Zagrebu i što je govorio o Srebrenici

Pogledajte kako je izgledao Annanov posjet Zagrebu i što je govorio o Srebrenici
Foto: Hina

BIVŠI glavni tajnik UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Kofi Annan, preminuo je danas u dobi od 80 godina, objavila je njegova zaklada.

> Preminuo Kofi Annan

Kao čelnika UN-ovih mirovnih operacija Annana se kritiziralo što UN nije uspio zaustaviti genocid u Ruandi 1990-ih i genocid u Srebrenici 1995.

Kofi Annan bio je izaslanik za bivšu Jugoslaviju glavnog tajnika UN-a Boutrosa-Boutrosa Ghalija od 1995. - 1996., a naknadno se ispričao što je UN zakazao u ratovima koji su uslijedili nakon raspada zajedničke države.

"Masovna ubojstva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi su sramota za UN, jer su strašni zločini počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju spriječiti te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje trupe. Zemlje članice Vijeća sigurnosti napravile su grešku. U biti, svi mi smo zakazali", rekao je Annan prije 15 godina na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Stockholmu.

Annan je bio čelnik Svjetske organizacije pred kraj mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1996. - 1998.), jedne od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a kojom je završio povratak okupiranih dijelova u ustavno-pravni poredak zemlje.

Zagreb je posjetio u studenom 2002., na desetu obljetnicu primanja Hrvatske u UN kada mu je tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula zahvalio što je kao podtajnik UN-a učinio puno Hrvatsku i ostale države nastale raspadom bivše SFRJ. Hrvatsku je posjetio i 1994.godine.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara